Proč je pro naše tělo důležitý vitamín D?

Proč je pro naše tělo důležitý vitamín D? Rychlotest Hladina vitamínu D

Vitamín D někdy bývá také označován jako sluneční vitamín. Tělo jej produkuje jako reakci pokožky na sluneční záření. Také se přirozeně vyskytuje v některých druzích potravin. Patří mezi ně rybí maso (losos, makrela, tuňák), mořské plody, některé druhy olejů, olej z tresčích jater, vaječné žloutky, houby, mléčné a obilné produkty. Vitamín D bývá přidáván i do některých potravin.

Význam vitamínu D

Tento vitamín je rozpustný v tucích. Je velmi důležitou součástí udržení dobré hustoty kostí a funguje jako prevence osteoporózy. Také hraje důležitou roli při eliminaci některých chronických chorob. Pomáhá tělu dobře využívat vápník, který se do něj dostává ze stravy.  Nedostatek vitamínu D bývá spojován s deformací kostry v důsledku měkkých tkání, kdy kostní tkáň nemineralizuje dostatečně.

Příznaky nedostatku vitamínu D

Jak již bylo řečeno výše, může docházet k deformaci kostry. Mezi další příznaky pak patří chronická únava, změny nálad, deprese, bolesti zad, ztráta vlasů nebo svalová nepohoda.

Příčiny nedostatku vitamínu D

Především je to nedostateční konzumace potravin obsahujících tento vitamín. Také absence slunečních paprsků má na jeho nedostatek významný vliv.

Dalším důvodem může být absorbční porucha. Trávicí trakt některých lidí není schopen absorbovat vitamín D z potravinových zdrojů. Příčinou mohou být i problémy s ledvinami.

Rychlotest Hladina vitamínu D

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz