Vitamín C nejen proti nachlazení

Vitamín C nejen proti nachlazení

Vitamín C, známý také pod pojmem kyselina askorbová, se řadí mezi velmi důležité vitamíny. Jeho účinky jsou antioxidační. Kromě toho má svůj podíl na podpoře imunity, tvorbě hormonů, podporuje správnou hladinu cholesterolu v krvi, potřebují jej svaly, cévy, kosti i kůže.

Nezbytnost vitamínu C

Vitamín C nepodporuje pouze imunitu. Je nezbytný pro celou řadu částí našeho těla i aktivit. Podílí se na správné stavbě kostí a zubů, funkcí cév a chrupavek, podporuje pružnost naší pokožky, správnou činnost nervového systému, chrání buňky před oxidačním stresem a poškozeným, které způsobují volné radikály. Pomáhá snižovat únavu a vyčerpanost. Podporuje vstřebávání železa, které tělo získává z rostlinných zdrojů a v neposlední řadě ovlivňuje správné fungování imunitního systému.

Denní dávka vitamínu C

Doporučená denní dávka pro dospělé je 80 – 100 mg denně. Vyšší potřebu mají kuřáci. Objevuje se i v období chladu, stresu, při výskytech infekcí, při fyzické námaze, po operacích. Vyšší potřebu vitamínu C mají také těhotné ženy nebo ženy, které kojí. Pokud jste nachlazení, procházíte stresovým obdobím nebo tělesnou námahou, je vhodné krátkodobě zvýšit příjem zhruba o 50 mg.

POZOR na předávkování – při vyšší konzumaci nad 2 000 mg denně se mohou objevit příznaky předávkování. Patří mezi ně střevní obtíže, bolesti hlavy, křeče nebo zvracení. Ještě vyšší dávky tělo neumí efektivně vyloučit a mohou se objevovat ledvinové kameny.

Nedostatek vitamínu C se již dnes objevuje málo. V minulosti vedl k poruše krvetvorby, snížené imunitě, ke krvácení dásní, do svalů nebo pod kůži. Problém s ním měli námořníci nebo velmi chudé oblasti.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz