Na zánět močových cest mohou pomoci brusinky

Zánět močových cest je onemocnění, které většinou postihuje ženy, ale mohou se s ním potýkat i muži. Pokud není zahájená léčba, mohou být poškozeny ledviny.

Příčiny a příznaky

Jednoduše řečeno – moč vyplavuje z močových cest bakterie. Pokud se však rozmnoží nastává problém v podobě zánětu. Mezi časté důvody důvody množení bakterií patří nedostatečná nebo nevhodná hygiena, nedostatek tekutin, zadržování moči nebo cukrovka (moč diabetiků obsahuje vyšší množství cukru, který vytváří bakteriím vhodné prostředí). 

Mezi hlavní příznaky se řadí nepříjemné pocity při močení – pálení nebo řezání, častá potřeba močení, s malým, nitkovitým proudem moči. Někdy se může objevit v moči krev, zvýšená teplota, moč může být kalná, s nepříjemným zápachem.

Domácí léčba

Jakmile se objeví první příznaky, je potřeba zahájit léčbu. Tělu dodáváme větší množství vitamínu C, který moč okyselí. Toto prostředí není pro bakterie příliš vítané. Důležitý je zvýšený pitný režim, který zvyšuje objem moči vyplavující škodlivé bakterie a jako prevence by mohly pomoci brusinky.

  • Přínosy brusinek pro močové cesty

Brusinky, stejně jako vitamín C, okyselují moč. Kromě toho zajišťují uvolnění bakterií usazených na sliznici močového měchýře. Extrakt z celých brusinek je silný a má antibiotické účinky. Kromě toho podporují imunitní systém. Brusinky však můžeme používat také jako prevenci. K dostání je celá řada přípravků s obsahem brusinek a jejich výtažků – kapsle, kapky, čaje. Pochutnat si však můžeme i na sušených nebo zavařovaných plodech.

  • Další přírodní prostředky

Mezi další přírodní prostředky se řadí přeslička, lichořeřišnice, výtažky  heřmánku nebo hluchavky. Lichořeřišnice také nabízí antibiotické účinky. Nejčastěji je k dostání ve formě kapek. Přeslička a heřmánek mají močopudné účinky.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz