Mák nejen na buchty. Vyrábí se z něj makový olej vhodný jak do kuchyně, tak i k péči o pleť

Makový olej se získává prvním lisováním makových semen máku setého, jedná se tedy o produkt čistě přírodního charakteru. Nejen v oblasti výživy, ale i kosmetiky se jedná o poměrně nový produkt, který však našemu tělu nabízí celou řadu benefitů. Pojďme se s nimi tedy seznámit.

 

  • Tělu prospěšné látky

Makový olej nabízí celou řadu tělu prospěšných přírodních látek. Jedná se o vitamíny (některé ze skupiny B, D, E) minerály a mikroprvky (železo, hořčík, draslík, fosfor, vápník) a nenasycené mastné kyseliny (olejová, linolová). Díky obsahu vápníku je vhodnou volbou pro prevenci osteoporózy, železo je vhodné při výskytu anémie – tvoří součást hemoglobinu (přenáší kyslík), hořčík eliminuje výskyt svalových křečí, pomáhá zklidnit naši psychiku a podporuje lepší imunitu. Vitamín E se řadí mezi významné antioxidanty, které bojují proti volným radikálům. Také bojuje proti špatnému cholesterolu. Vitamín B1 podporuje správné štěpení cukrů a škrobů a je významným pomocníkem pro podporu správné činnosti svalů, nervů a srdce.

  • Použití v kuchyni

Ve studené kuchyni nachází makový olej své uplatnění při přípravě sladkých i slaných pokrmů. Můžeme jím přelít upečený perník, nudle upravené na sladký nebo slaný způsob nebo palačinky. Skvěle se hodí při přípravě snídaní skládajících se z jogurtů, ovoce a oříšků, využijeme jej při přípravě ovocných i zeleninových salátů. Několik kapek můžeme přidat do brambor jakékoli úpravy nebo do těstovin.

  • Využití v kosmetice

S makovým olejem se můžeme setkat také v péči o naše tělo. Je ideální volbou pro pokožku suchou a citlivou a své uplatnění nachází i v péči o pokožku dětskou. Podporuje výživu, ochranu a obnovu. Po jeho aplikace je pokožka hebká a vláčná. Někdy se s ním setkáme i během masáží. Využít jej můžeme pro přípravu vlasové kúry, kterou necháme působit během noci. Po ní budou naše vlasy lesklé a hladké.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz