Meruňky pro chuť i zdraví

Meruňky, ovoce připomínající zmenšenou verzi broskví, nabízejí nejen příjemnou chuť, která dokonale osvěží, ale také řado zdravotních benefitů.

  • Tělu prospěšné živiny

Tyto chutné plody obsahují bílkoviny, přírodní sacharidy, vlákninu, vitamíny (A, C, E) a draslík. Kromě toho v nich nalezneme beta karoten, lutein a zeaxantin, což jsou silné antioxidanty, které pomáhají našemu tělu bojovat proti škodlivým volným radikálům. Dalšími prospěšnými látkami jsou flavonoidy (chlorgenové kyseliny, katechiny, kvercetin), které nabízejí ochranu proti některým zdravotním obtížím souvisejícím s oxidačním stresem.

  • Zdravé oči

Mezi látky obsažené meruňkách, které mají pozitivní vliv na náš zrak, patří vitamíny A a E.

Vitamín A má důležitou roli v prevenci výskytu šerosleposti a vitamín E funguje jako antioxidant a naše oči chrání proti volným radikálům. Proti oxidačnímu stresu bojují lutein a zeaxantin.

  • Zdravá pokožka

 Hlavními příčinami poškození naší pokožky jsou sluneční záření, znečištěné životní prostředí a nezdravá strava.

Vitamín C chrání pokožku proti škodlivému UV záření, obdobně i beta karoten.

  • Zdravá střeva

Vzhledem k tomu, že meruňky obsahují vlákninu, podporují zdraví našich střev. Díky vláknině také navozují pocit sytosti, díky čemuž mohou být užitečnou částí stravy v případě redukční diety.

  • Vyšší obsah draslíku

Draslík je minerál, který v našem těle slouží jako elektrolyt. Odpovídá za přenos nervových signálů, reguluje svalové kontrakce, udržuje správnou rovnováhu tekutin a může pomoci při regulaci krevního tlaku.

Přidejte je do své stravy

Meruňky velmi snadno přidáme do své stravy. Mohu tvořit součást snídaňových cereálií nebo obilných kaší, jsou skvělým doplňkem ovocných salátů. Lze je konzumovat čerstvé jako dokonalou dopolední svačinku. Můžeme jimi obohatit smoothie. Skvělé budou v kombinaci s jablkem, červenou řepou nebo mrkví. Dají se využít pro přípravu ovocné salsy a samozřejmě nesmíme zapomenout na meruňkový kompot nebo džem. Dají se upravovat i sušením.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz