Dýňový olej pro zdraví i krásu

Dýňový olej se připravuje lisováním dýňových semínek tykve velkoplodé za studena a nabízí mnoho benefitů pro zdraví a krásu.

Obsah tělu prospěšných látek

V dýňovém oleji nalezneme fytosteroly, nenasycené mastné kyseliny – omega 3 a 6), antioxidanty, vitamíny (A, některé z řady B, D, E), minerály a stopové prvky (zinek, hořčík, draslík, fosfor, měď, mangan, selen), fenoly, karotenoidy (lutein, betakaroten) a tryptofan. Neobsahuje škodlivý cholesterol.

Pozitivní účinky na náš organismus

Antioxidanty pomáhají v boji proti degenerativním procesům a předčasnému stárnutí. Tryptofan podpoří naši dobrou náladu, kvalitní spánek a bojuje proti stresu. Díky svému unikátnímu složení blahodárně působí na mužskou prostatu. Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Má blahodárný vliv na pokožku, vlasy a nehty. Je dobrým pomocníkem při zánětech močového měchýře a snižuje nervové vypětí organismu.

Možnosti využití

Jak již bylo řečeno, dýňový olej má blahodárný vliv na naše tělo i zdraví a díky tomu nabízí různé možnosti používání.

  • Využití v kuchyni

Zde je ideální volbou především pro kuchyni studenou. Lze jej využít během přípravy zeleninových salátů, dresinků, pomazánek nebo studených omáček.

  • Využití v péči o tělo

Podpoří zdraví naší pokožky, vlasů a nehtů. Mezi pozitivní vlivy na pokožku patří regenerace, hydratace, zvláčnění, zklidnění a zjemnění. Má blahodárný vliv především na pleť suchou. Může pomoci v boji proti akné. V období těhotenství působí jako prevence proti vzniku strií. Dodá výživu nehtovému lůžku, snižuje lámavost nehtů. Vyzkoušet jej lze pro odstraňování stařeckých skvrn. Aplikace dýňového oleje ve formě zábalu podpoří hustoto vlasů a dodá jim přirozený lesk. 

Lze jej využít i při dentální hygieně, při každodenním vyplachování dutiny ůstní může pomoci snižovat výskyt zubního kazu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz