Jak zůstat zdravý a vitální i ve stáří

Některé rizikové faktory a příznaky spojené se stárnutím a stářím nelze změnit, ale některým lze předejít nebo je minimalizovat a to nejen správnou úpravou životního stylu směřující k aktivitě, pohodě a vitalitě, ale i vhodnou úpravou jídelníčku. Existuje celá řada fyziologických důvodů, proč je důležité klást velký důraz na vhodnou stravu.

Na co se v jídelníčku zaměřit především

V pozdějším věku ubývá svalová hmota, klesá chuť na jídlo (dochází k degeneraci chuťových buněk), potíže při příjmu potravy mohou způsobovat i kousání a polykání potravy. Vzhledem ke změnám v trávicím traktu může docházet k pálení žáhy či plynatosti.

  • Dostatek tekutin

Tekutiny mají na starosti přenos živin k orgánům, proto je důležitý pravidelný pitný režim. Tekutiny navíc podpoří kvalitní krevní oběh a činnost mozku. Ideálními nápoji jsou čistá voda či ochucená citronem, zázvorem nebo mátou, bylinné a detoxikační čaje (lapacho, kopřivový, zelený, rooibos).

  • Dostatečný přísun vápníku

Nejsou však vhodné, ve větší míře, mléčné výrobky, které zatěžují ledviny. Kvalitním zdrojem vápníku je například listová zelenina, sezamové semínko, ořechy, brokolice, celozrnné obiloviny, luštěniny nebo sušené ovoce.

  • Kvalitní bílkoviny

Díky nim nedochází k rychlému odbourávání svalové hmoty. Navíc podporují imunitní systém. Do jídelníčku je vhodné zařadit maso rybí, bílé drůbeží a vejce. Je potřeba doplňovat i potraviny obsahující bílkoviny rostlinné. Patří mezi ně luštěniny, sojové mléko, ořechy a semínka nebo třeba tofu. Větší konzumace masa červeného a uzenin není příliš vhodná, neboť zvyšuje riziko nádorových chorob.

  • Konzumace správných tuků

Zdrojem omega 3 kyselin, které podporují zdraví srdce a celého cévního aparátu a zároveň i soustavy nervové, jsou vysoce kvalitní oleje lisované za studena. Kromě jiného mají i účinky protinádorové a jsou dobrým lékem na artritidu.  Patří mezi ně především olej řepkový, sezamový, dýňový, lněný či olivový. Dále obsah těchto kyselin zvýší i konzumace ořechů nebo tučných ryb (makrely, tuňák, losos nebo sardinky). Naopak mezi méně vhodné potraviny patří sádlo, uzeniny a tučné druhy masa. Také výrobky obsahující tuky ztužené nejsou vhodné.

  • Pomalé uhlohydráty a vláknina

Ve starším věku by měla být omezena konzumace bílé mouky a produktů z ní vyráběných. Také je vhodné omezit bílý cukr, který napomáhá řídnutí kostí a osteoporóze. Kvalitní uhlohydráty se nacházejí v celozrném pečivu a některých obilovinách (pohanka, jáhly, quinoa, pšenice kuskus nebo neloupaná rýže).

  • Zelenina a ovoce

Lehce tepelně upravená zelenina i ovoce jsou potraviny velice dobře stravitelné, šetrnou tepelnou úpravou jsou zachovány všechny přínosné látky.

Do jídelníčku lze zařadit zeleninové polévky doplněné například o ovesné vločky, či ovocné kompoty.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz