Co si vybrat pro zdravé mlsání?

Co si vybrat pro zdravé mlsání?

Všichni víme, že zdravá a vyvážená strava tvoří základ zdravého životního stylu. Občas nás však přepadne chuť na něco dobrého. Proč se chutě objevují a co si vybrat, aby naše mlsání bylo zdravé?

Spouštěče mlsných chutí

Někdo má chuť na slané, častěji však nás přepadají chutě na sladké. Co je toho příčinou? Těch je velké množství. Mezi nejčastější patří:

  • Únava

Ta může být příčinou nedostatku spánku. Chutě na sladké jsou tak kompenzací chybějící energie, kterou se tělo snaží doplnit konzumací sladkého. Pokud tělu dopřejeme dostatek kvalitního odpočinku, nebude nás honit mlsná.

  • Stres

Stres udržuje naše tělo ve střehu, ale také podporuje konzumaci cukru, což je rychle dostupný zdroj energie. S konzumací cukru je spojeno vyplavování "hormonu štěstí" do těla.

  • Nevhodná strava

Chutě na sladkosti jsou spojovány s nedostatkem bílkovin a malým příjmem komplexních sacharidů.

Jak mlsat zdravě?

I mlsat se dá zdravě. Jak na to? Nechte se inspirovat těmito tipy.

Ovoce nám poskytuje minerály, vitamíny, antioxidanty a vlákninu. Vzhledem k tomu, že obsahuje cukry, jedná se o jejich přirozený zdroj. Můžeme jej konzumovat samotné, nebo přidat do jogurtů či müsli.

Samozřejmě se jedná o ořechy v přírodní formě, nikoli pražené, solené nebo v různých polevách. Vlašské ořechy obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin a bílkoviny. Para ořechy nabízejí selen, ten podpoří naši imunitu. Piniové oříšky obsahují hořčík, draslík a měď. Oblíbené jsou kešu ořechy. Měli bychom mít však na paměti, že ořechy jsou hodně kalorické.

Oblibu si získala chia semínka a to díky minerálům, vitamínům, antioxidantům, vláknině a bílkovinám.

Lněné semínko nabízí také vlákninu a kromě ní omega-3 mastné kyseliny. Jen je potřeba je používat rozemletá. Přínosná jsou také semínka konopná nebo slunečnicová.

 

Všechny výše jmenované produkty jsou velmi snadno k dostání, mají dlouhou trvanlivost a tak je můžeme mít doma nebo v práci vždy po ruce.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz