Proč je vitamín D tak důležitý a co je jeho přirozeným zdrojem?

Proč je vitamín D tak důležitý a co je jeho přirozeným zdrojem?

Vitamín D podporuje zdraví kostí a je velmi důležitý pro podporu přirozené obranyschopnosti. Také má vliv na metabolismus minerálů.

Kde všude je vitamín D nepostradatelný?

Kromě již výše zmíněných vlivů je potřebný pro vstřebávání vápníku a fosforu. U vápníku pomáhá zachovávat jeho normální hladinu v krvi. Podporuje přirozenou strukturu kostí a jejich mineralizaci, má pozitivní vliv na správnou funkci svalů. Je důležitý při ukládání minerálů do zubů. Podporuje správné fungování imunitního systému a objevuje se i při procesu dělení buněk.

Nedostatek vitamínu D ovlivňuje malé množství slunečních paprsků a strava chudá na tento druh vitamínu.

Příznaky nedostatku vitamínu D

Největší nedostatek se objevuje od podzimního do jarního času. To je slunečních paprsků minimum. Mezi příznaky jeho nedostatku patří únava, sklesklost, nenálada. Jeho nízká hladina má negativní vliv na dobrou imunitu. Pokud je vitamínu D dlouhodobě nedostatek, objeví se náchylnost ke zlomeninám, zhorší se kvalita zubů, svaly jsou v horší kondici a hůře se regenerují. U malých dětí může nedostatek vitamínu D způsobovat křivici.

Zdroje vitamínu D

Do jídelníčku je potřeba zařadit potraviny s obsahem vitamínu D. Jedná se o tučné ryby (treska, sardinky, losos, makrela tuňák) a rybí olej, některé plody moře (krevety, ústřice), hovězí játra, vaječné žloutky, máslo, mléko nebo mléčné produkty.

Produkci vitamínu D podporují také sluneční paprsky. Vitamín se vytváří v pokožce během pobytu na slunci. Dostatek energie nabízejí sluneční paprsky během měsíců května až října. Měli bychom však mít na paměti také škodlivost slunečního záření a pokožku si chránit vhodnými kosmetickými produkty s obsahem vyššího ochranného faktoru.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz