Brusinky obsahují celou řadu užitečných sloučenin a látek.

Brusinky obsahují celou řadu užitečných sloučenin a látek. Nabízejí zdravotní výhody nejen pro močové cesty

Brusinky se řadí mezi superpotraviny. Můžeme je konzumovat jako kompot, sušené nebo čerstvé. K dostání je také brusinková šťáva. Jsou součástí celé řady potravinových doplňků nebo čajů.

Mají pozitivní vliv v případě infekcí močových cest, mohou fungovat jako prevence některých typů rakoviny, zlepšují imunitu organismu, pomáhají v boji proti vysokému krevnímu tlaku.

Účinné látky v brusinkách obsažené a jejich zdravotní přínosy

Jsou dobrým zdrojem vitamínů, minerálů, stopových prvků a antioxidantů. Také obsahují vlákninu.

Nalezneme v nich železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, vitamíny (C, A, E, K, některé z řady B – B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin, B6).

 

Vitamín C nejen podpoří imunitu, ale také patří mezi silné antioxidanty – zlepšuje vstřebávání železa z rostlinných zdrojů, podporuje tvorbu kolagenu, blokuje působení škodlivých volných radikálů.

Vyšší příjem vlákniny nejen podpoří správné fungování trávicí soustavy, ale také bojuje proti vysoké hladině cholesterolu a tím i infarktu, proti obezitě a cukrovce.

Vitamín E patří mezi silné antioxidanty. Pomáhá v boji proti některým chronickým chorobám. Patří mezi ně Alzheimerova choroba, šedý zákal, rakovina nebo artritida.

Jedinečné fytonutrienty bojují proti škodlivým bakteriím, které způsobují infekce močových cest. Bráni jím v uchycení na výstelku močového měchýře a močových cest a podporují tak jejich vyplavování z organismu.

Antioxidanty antokyany, proanthokyanidiny a kvercetin podporují vyšší hladinu dobrého cholesterolu, snižují hladinu škodlivého cholesterolu, mají pozitivní vliv proti ztuhlosti krevních cév a pomáhají snižovat hladinu homocysteinu.

Polyfenoly mají pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz