Piniové oříšky dokonale zpestří náš jídelníček

Piniové oříšky dokonale zpestří náš jídelníček

Piniové oříšky patří mezi méně známé druhy a jejich konzumace není tak rozšířená. Je to škoda, neboť obsahují tělu prospěšné látky a kromě toho mohou dokonale obohatit a zpestřit náš jídelníček. Nejsou to vlastně ani oříšky v pravém slova smyslu, jsou to semínka borovice pinie, což je teplomilný, jehličnatý strom. Semínka můžeme používat syrová (nabízejí jemně sladkou a máslovou chuť), můžeme je však také pražit. V tom případě pak budou křupavá a jejich chuť se ještě zvýrazní.

Obsah prospěšných látek

Semínka obsahují bílkoviny, aminokyseliny, vitamíny (A, B, C, D, E, K), minerály a stopové prvky (vápník, draslík, fosfor, železo, zinek, hořčík), mono-nenasycené kyseliny, lutein, antioxidanty a další tělu prospěšné látky.

  • Antioxidanty

Chrání náš organismus a pomáhají mu v boji s volnými radikály, jež negativně ovlivňují fungování našeho těla. Mezi významné antioxidanty obsažené v piniových oříšcích patří například lutein, hořčík či mangan.

Lutein patří mezi velmi významné antioxidanty. Také bylo zjištěno, že se váže na oči.

Hořčík podporuje velké množství reakcí, které se odehrávají v našem těle, pomáhá při metabolismu, tvoří součást velkého množství enzymů, je potřebný pro správnou funkci svalů a nervového systému, působí blahodárně na nervovou soustavu, snižuje nervozitu a podrážděnost a hraje velmi důležitou úlohu v péči o kardiovaskulární soustavu. Kromě toho podporuje zdraví zubů a u žen eliminuje potíže, které souvisejí s premenstruačním syndromem.

Mangan podporuje antioxidační aktivity, metabolismus cukrů a cholesterolu, podporuje zdravý vývoj kostní a chrupavčité tkáně a má blahodárný vliv během hojících procesů.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz