5 důvodů, proč do jídelníčku zařadit papáju

 

Papája patří mezi ovoce velmi chutné, kromě toho nám nabízí také celou řadu zdraví prospěšných látek.

Jeho domovinou jsou oblasti střední Ameriky a jižního Mexika, ale v současné době se pěstuje i v dalších částech světa.

1. Dokonalá zásobárna živin se skvělou chutí

Již Kryštof Kolumbus papáju nazýval ovocem andělů. Zralé plody mají barvu kůry oranžovou a není potřeba je nijak tepelně zpracovávat. Nezralé pak mají barvu slupky zelenou.

Dužina obsahuje vlákninu, bílkoviny, vitamíny (především A, B1, B3, B5, B9, C, E, K ), minerály a stopové prvky (draslík, vápník, hořčík). Zapomenout nesmíme ani na antioxidanty.

2. Velké množství antioxidantů

Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají bojovat proti volným radikálům vznikajícím během některých metabolických reakcích v těle. Jejich nadbytek může vést k oxidačnímu stresu, ten pak způsobuje některé druhy zdravotních obtíží.

Mezi antioxidanty, které obsahuje papája, patří například karotenoidy, především lykopen.

3. Ochrana srdce

Lykopen a vitamín C mají pozitivní vliv na naše srdce a mohou ho ochránit před některými zdravotními obtížemi. Antioxidanty také pomáhají zvyšovat hladinu zdravého cholesterolu, díky čemuž se snižuje riziko výskytu kardiovaskulárních chorob.

4. Protizánětlivé účinky

Chronické záněty bývají příčinou celé řady onemocnění. Nezdravá strava a nevhodný životní styl pak rozvoj těchto zánětlivých procesů ještě podporují. Vzhledem k tomu, že papája obsahuje antioxidanty, její pravidelnou konzumací můžeme výskyt zánětů snížit.

5. Podpora dobrého trávení

Enzym papain, který se v ovoci nachází, podporuje štěpení bílkovin, díky čemuž dochází k lepšímu trávení potravy. Kromě toho může konzumace papáji předcházet zácpě a plynatosti.

Jak zařadit papáju do jídelníčku?

Můžeme ji přidat do ovocného smoothie nebo salátu. Lze si z ní připravit chutný dezert – postačí rozmixovat nakrájené kousky ovoce s chia semínky, hrnkem mandlového mléka a trochu vanilky a nechat v lednici vychladit.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz