Žlutý hrách s rýží / Matar dal kiždí

zluty-hrach-1

Kiždí je jednoduché indické jídlo, které se obejde i bez mnoha druhů koření. Nejjednodušší varianta obsahuje pouze římský kmín, kurkumu a chilli. Některé varianty přidávají i kari a garam masalu, ale není to vůbec nutné. Výsledný pokrm má krémovou konzistenci a podává se obvykle s jogurtem.

Ingredience

300 g půleného žlutého hrachu
200 g rýže
3 lžíce oleje
1 a ½ lžičky mletého římského kmínu
1 lžička černého hořčičného semínka
1 rajče
1 lžička kurkumy
chilli podle chuti
sůl
1 lžička garam masala
několik kari lístků
čerstvý koriandr

Instrukce

  1. Hrách namočte, nejlépe přes noc, ale stačí i na několik hodin, rýži propláchněte.
  2. V hlubším hrnci rozehřejte olej, vhoďte do něj římský kmín (a případně hořčičné semínko) a na středním plameni opékejte asi minutu, až začne koření vonět a praskat.
  3. Přidejte na drobno nakrájené rajče a za stálého míchání nechte změknout a téměř rozvařit. Poté přidejte kurkumu, chilli a případně kari lístky a ještě minutu opékejte.
  4. Přisypte hrách a rýži a zalijte 2, 5 hrnku vody. Osolte. Za občasného zamíchání vařte asi 25 minut. Rýže se mírně rozvaří a zahustí na omáčku, hrách změkne.
  5. Na závěr můžete vmíchat koření garam masala a čerstvý koriandr, podle potřeby dosolte a můžete podávat.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení