Zinek je minerál, jehož nedostatek bychom neměli rozhodně podceňovat

Zinek patří mezi minerály, jež naše tělo přijímá v potravě. Vyskytuje se téměř ve všech orgánech a největší množství nalezneme v inzulínu, který má na starosti metabolismus cukrů. Kromě toho aktivuje další enzymy, jež se podílejí na metabolismu a zažívacích procesech. Nedostatkem zinku mohou trpět některé skupiny lidí. Patří mezi ně osoby s poruchami zažívání, těhotné a kojící ženy, vegetariáni a vegani, straší děti, které jsou pouze kojené nebo lidé, kteří jsou závislí na alkoholu.

Zdravotní přínosy zinku

Kromě již výše zmíněných úkolů plní zinek v těle další důležité funkce. Patří mezi ně podpora imunitního systému, urychlení hojení ran, pomoc při neplodnosti a v boji proti procesům stárnutí, péče o pokožku a vlasy.

  • Podpora imunity

Zinek působí v našem těle jako prevence proti celé řadě zdravotních komplikací. Patří mezi ně nachlazení, chřipka, ale také například únavový syndrom, který se může stát chronickou záležitostí. Vzhledem ke svým antioxidačním schopnostem je dokonalým pomocníkem v boji proti volným radikálům, jež mohou způsobovat celou řadu závažných chorob. Může stimulovat tvorbu bílých krvinek.

  • Péče o kůži

Udržuje integritu pokožky, podporuje rychlejší hojení ran a produkci kolagenu a pojivových tkání, jež hrají důležitou roli během obnovy pleti. Také pomáhá snižovat oxdiační stres a vznik zánětů. Je dobrým pomocníkem v boji proti akné a urychluje hojení popálenin.

Příznaky nedostatku zinku

Mezi časté příznaky, jež signalizují nedostatek zinku v těle, patří nízký krevní tlak, nechutenství, oslabená imunita, zažívací obtíže. Může se objevovat bledá pokožka, únava nebo kardiovaskulární obtíže.

Potraviny s vyšším obsahem zinku

Pokud se chceme vyhnout nedostatku zinku v těle, měli bychom do jídelníčku zařadit tyto potraviny – červené a drůbeží maso, ústřice, fazole, čočku ořechy, semínka, celá zrna, mléčné produkty, snídaňové cereálie, mořské plody (krab, humr).

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz