Podzimní plody plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek

Všichni dobře víme, že naše tělo potřebuje celou řadu prospěšných vitamínů. Během podzimního období dozrávají plody, které právě tyto tolik potřebné látky, a nejen je, našemu tělu nabízejí.

Jablka

Obsahují velké množství antioxidantů a vitamín C. Tyto látky tělo potřebuje především pro posílení imunity, na níž je, během podzimních plískanic, obrovský tlak. Kromě toho obsahují větší množství pektinu, který má blahodárný vliv na střevní bakterie, které pomáhá vyživovat. Také podporuje snižování vysoké hladiny cholesterolu v krvi. Nezanedbatelný není ani obsah sodíku, vlákniny a bílkovin.

Hrušky

Našemu tělu nabízejí nejen vlákninu, ale také antioxidanty, vitamín C, fosfor a bor, který podporuje zadržování vápníku v těle a hospodaření s ním.

Brusinky

Jejich blahodárného vlivu na močové cesty využívá lidová medicína již po celá dlouhá staletí. Kromě toho obsahují prebiotika, která pozitivně působí na činnost trávicí soustavy (především pak střev), vlákninu, vitamín C, minerály a antioxidanty. Nezanedbatelný není ani obsah vápníku a bílkovin.

Hroznové víno

Podzimní období je časem vinobraní. Hroznové víno však není pouze surovina pro výrobu lahodného moku, ale také obsahuje velké množství antioxidantů (především polyfenoly) a vitamín K, který podporuje pevnost kostí. Šťáva z hroznového vína do těla doplní potřebné železo.

Šípek

Stejně jako brusinky, tak i šípek má své nezastupitelné místo v oblasti lidového léčitelství. Obsahuje vitamíny (C, A, E, B komplex), minerály (vápník, draslík, hořčík, železo, selen, fosfor nebo mangan) a celou řadu organických sloučenin. Mezi ně se řadí především pektin, lykopen, beta- karoten nebo lutein. Nalezneme v něm také látky s antioxidačními účinky. Jedná se především o flavonoidy, karotenoidy a některé fytochemikálie.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz