Zdravotní výhody oleje z vlašských ořechů

Tento olej se získává lisováním vlašských ořechů za studena. Použít se dá jak vnitřně, tak i zevně. Obsahuje celou řadu vitamínů (vitamíny z řady B, C, E a F), minerálů (vápník, železo – pomáhá při anémii, mangan, jod, zinek), nenasycené mastné kyseliny (především omega 3 a 6), je to silný antioxidant. Je velmi jemný a nedráždí pokožku.

Účinky oleje na naše zdraví

  • Pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu – svým tvarem připomíná lidský mozek a někdy je brán jako "výživa pro mozek", podporuje činnost nervové soustavy, zlepšuje paměť a zvyšuje koncentraci.
  • Podporuje cévní a oběhovou soustavu – příznivě působí na krevní oběh, chrání před onemocněním cév, působí proti vzniku aterosklerózy, zlepšuje krvetvorbu, upravuje krevní tlak. Podporuje zkapalnění krve a tím pádem brání vzniku krevních sraženin.
  • Pomáhá posilovat imunitu a obranyschopnost organismu a to díky vysokému obsahu kyseliny linoleové.
  • Pravidelnou konzumací lze regulovat hladinu cholesterolu.
  • Má dobrý vliv na pohybový aparát – svaly a kluby. Lze jej využít pro masáže.
  • Podporuje činnost střev – udržuje v nich zdravou mikroflóru.
  • Antioxidanty pomáhají v boji proti stárnutí.

Využití oleje v kosmetice

Péče o vlasy:

  • posiluje vlasové cibulky
  • čistí vlasovou pokožku
  • vlasům dodává přirozený lesk

Péče o pokožku a tělo:

  • dodává výživu nehtům
  • je vhodný pro péči o pokožku mastnou
  • ideální je jako součást masážních přípravků
  • má regenerační a tonizující účinky
  • rychle se vstřebává
  • pomáhá obnovit tón pleti
  • pomáhá v boji proti vráskám
  • snižuje zánět a spouští regeneraci kůže
  • v péči o rty pomáhá při regeneraci pokožky rtů

Využití oleje v kuchyni

Olej se velice dobře vstřebává. Využít jej můžeme do jídel sladkých (příprava jogurtů, ovocné kaše a tvarohy, ovocné koktejly), dochutíme jim zeleninové i ovocné saláty (má jemně oříškovou chuť). Nepoužívejte jej na tepelnou úpravu, ohřívání ztrácí vitamíny a minerální látky.