Bergamotový esenciální olej nabízí celou řadu výhod

Bergamot patří do citrusových rostlin, jeho plody jsou malé a podobají se pomerančům. Olej se získává z jejich kůry, jež se lisuje za studena.

POZOR – olej je fototoxický, takže by neměl být používán na kůži, která bude v nejbližší době vystavována slunečním paprskům.
Při vytváření směsí jej můžete kombinovat s olejem šalvějovým, pomerančovým, mandarinkvým nebo olejem ylang-ylang. Použít jej můžete do aromalampy, difuzéru nebo na inhalační tyčinky.

Bergamotové silice mají celou řadu účinků.

Nejčastěji se používají jako antidepresivum – použijte jej ihned po prvních příznacích (ztráta chuti k jídlu, nezájem o okolní dění, únava, špatný spánek). Bergamot zlepšuje náladu a silice mají stimulační účinky - podporuje produkci serotoninu a dopaminu.

Serotonin je hormon nervové tkáně. Jeho hladina ovlivňuje pocity člověka. Často nese přezdívku "hormon štěstí".
Bergamotové silice působí na naši mysl jako relaxant – pomáhají proti stresu a úzkostem.

Péče o vlasy

Díky svým antibiotickým a protiplísňovým účinkům pomáhá snižovat svědění a záněty kůže. Použít jej můžete i na pokožku, která vytváří lupy. Použití je jednoduché, postačí přidat dvě kapky při mytí do šamponu.

Lze jej použít i při oplachování, stačí vytvořit směs ze dvou litrů vody, 5 kapek bergamotového oleje a 5 kapek kokosového oleje.

Péče o pleť

Olej podporuje hojení jizev a ovlivňuje pigmentaci kůže (zesvětlí tmavé skvrny). Také jej lze používat jako tonikum pro mastnou pleť a na pleť aknózní. Pro tento případ se přidává do vody.

Proti bolesti

Olej podporuje sekreci snižující citlivost nervů. Pokud trpíte bolestmi kloubů a svalů, vytvořte si směs ze stejného množství oleje bergamotového a základového (jojobový, mandlový) a vtírejte do problematického místa.

Olej lze používat i při bolestech hlavy. Vetřete jednu kapku za ucho či na čelo.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz