Zdravotní výhody černého bezu

Bez černý je jednou z nejvíce oblíbených bylin lidového léčitelství. Jejích účinků využívali již naši předkové. Keře najdeme na stráních, podél cest, na okrajích lesů, v parcích.

Využít jej můžeme jako podpůrný prostředek při léčbě nemocí z nachlazení (chřipka, angína, kašel, rýma). Podporuje totiž pocení a díky tomu pomáhá tělu zbavovat se škodlivých látek. Také usnadňuje vykašlávání a zlepšuje dýchání. Pro tyto účely je ideální ve formě čajů v kombinaci s květem lipovým, podbělem, diviznou nebo jitrocelem.

Které části léčí?

Tento blahodárně působí keř můžeme využít celý. Nejčastěji se však používají květy a plody, někdy i listy.

POZOR – listy a nezralé plody obsahují mírně jedovaté látky, nelze je užívat vnitřně, pouze ve formě obkladů.

Květy

Obsahují velké množství bioflavonoidů, které jsou známé především díky antioxidačním, protirakovinným a antibakteriálním vlastnostem.

Tato část rostliny má na naše tělo účinky především čistící – podporuje odplavování škodlivých toxinů. Má dobrý vliv na soustavu močovou – především při nedostatečné činnosti ledvin, při výskytu ledvinových a močových kamenů, má močopudné účinky.

Bezový čaj či sirup je vhodný při nadměrném zadržování tekutin v těle.

Jeho léčivé účinky jsou vhodné i při potížích s krevním tlakem, který pomáhá snižovat. Také zlepšuje pružnost cév.

Pokud máte problémy s žaludeční nebo střevní kolikou, zkuste popíjet chladný a neslazený čaj.

Nálev z květů můžete také použít, pokud máte citlivou pokožku – na její omývání.

Bobule

Jejich účinky jsou protizánětlivé a analgetické. Obsahují organická barviva, karotenoidy, flavonoidy, některé druhy kyselin prospěšných našemu tělu a celou řadu vitamínů a minerálů. Je však nutno je vždy povařit. Připravit si z nich můžete domácí šťávu, která vás v zimním období ochrání proti chřipce a nachladnutí.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz