Zázvor nejen pro přípravu čaje

Zázvor je jedno z nejstarších koření, které se využívá nejen k dochucování pokrmů, jímž dodá pikantní chuť. Našemu tělu nabízí celou řadu příznivých účinků a také jej lze konzumovat v různých formách.

Obsah léčivých látek a sloučenin a zdravotní přínosy

Alternativní medicína využívá léčebných účinků zázvoru po celá dlouhá staletí. Tato rostlinka nabízí nejen vitamíny (A, některé ze skupiny B, C a E), minerály a živiny, ale i účinky protizánětlivé a antioxidační. Ceněn je pro podporu imunity, posilování zdraví kostí nebo podporu chuti k jídlu. Obsah protizánětlivých látek má pozitivní vliv na zmírnění bolestí u lidí trpících revmatoidní artritidou. Pomáhá snižovat zánět a otoky. Velmi často je využíván pro podporu imunity. Prohřeje naše tělo a podporuje pocení, což jsou vlastnosti vyhledávané při na chlazení a chřipkách. Kromě toho podporuje detoxikaci těla, díky čemuž se snáze vylučují škodliviny. Velmi účinným způsobem bojuje proti infekcím. Pomáhá v boji proti vysoké hladině cholesterolu v těle. Ta je spojována s vyšším rizikem srdečních obtíží. Působí pozitivně na trávicí soustavu, podporuje lepší zažívání, stimuluje chuť k jídlu.

Konzumace zázvoru

Z čerstvého kořene zázvoru se připravuje čaj. Lze jej podávat horký, v kombinaci s medem a citronovou šťávou – prohřeje a pomáhá v boji proti infekcím. Velmi oblíbená je zázvorová limonáda dochucená limetkou a mátou. Je to osvěžující nápoj vhodný pro horké letní dny. Se zázvorem se však setkáme také ve formě koření. Jedná se o sušený a rozdrcený kořen, který se využívá pro dochucení jídel. Ta pak získají netradiční a pikantní chuť. Velmi oblíbené jsou zázvorové bonbóny. Ty se vyrábějí v kombinaci zázvorového kořene a cukru, někdy mívají i různé příchutě. Pomáhají ulevit při bolestech v krku nebo od žaludeční nevolnosti.

Naše nabídka zázvorových dobrot

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz