Víte, co je to tomatillo?

Orientujete se ve zdravé stravě a víte, co znamená goji, liči a další plody. Víte, jak působí na vaše tělo a zdraví, možná je i pravidelně konzumujete. Víte však, co je to tomatillo? Jaké má účinky na lidské tělo? Co je to vlastně za plodinu? Je zdraví prospěšná?

Mochyně mexická

Mochyně mexická bývá označována jako tomatillo. Tato méně známá jednoletka má plody, které mají v průměru pěti centimetrů a mohou se sklízet také nezralé. Nejsou jedovaté a bývají často součástí mexických jídel. Tyto plody jsou plné živin a jde o opravdu pestré obohacení jídelníčku.

Tomatillo je možno konzumovat rovněž nezralé, má zelenkavou barvu. Je možno z nich připravovat omáčky, například nejrůznější salsy, dipy, polévky. Kromě toho je možno mochyně také smažit, dusit, péct. Vyrábí se z ní také polévky.

Plody, které jsou zralé, bývají žlutější a mají sladkou chuť. Tyto plody se konzumují syrové, mohou být také součástí nejrůznějších salátů. Je možno je také tepelně zpracovat, skvělé se hodí do koláčů. Neobvyklé a vynikající je tomatillo také v podobě marmelády.

Zdravotní výhody

Tomatillo umí podpořit zdravou trávicí soustavu, obsahuje velké množství vlákniny, což působí příznivě na zažívání. Pomáhá také snižovat riziko zácpy, působí proti nadýmání a plynatosti. Vláknina je dobrá také při regulaci hladiny krevního cukru v krvi, což se skvěle hodí pro lidi, kteří trpí cukrovkou.

Působí také na imunitní systém, vitamín C v tomatillu stimuluje produkci bílých krvinek. Je také klíčovým prvkem při tvorbě kolagenu, což podporuje zdraví a tvorbu kožní tkáně. Vitamín A, který v plodech najdeme, ovlivňuje zrak, obsahuje také řadu antioxidantů, které umí preventivně bojovat proti řadě nemocí.

Tomatillo má vyšší obsah alkaloidů a ty mohou zhoršit zánět kloubů. Jestliže trpíte těmito problémy, pak konzumujte.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz