Už jste slyšeli o mýdlovém ořechu?

Mýdlové ořechy se v Indii a Nepálu používají od pradávna jako přírodní prací prostředek.

Pro tyto činnost se využívají skořápky z ořechů, které suší a balí do plátěných sáčků. Skořápky totiž obsahují látku saponin (látka, která při smíchání s vodou vytváří pěnu) a mají výborné čistící a antibakteriální účinky.

Výhody skořápek

  • jsou 100 % přírodní, jakmile se vyčerpá pěnivý účinek (zhruba po 3 – 4 opakovaných použití), skořápky můžeme přidat do kompostu

  • dají se využít jako multifunkční prostředek na mytí – na vlasy, obličej a jako prací prostředek

  • díky svým antibakteriálním vlastnostem výborně odstraňují pachy, ale zároveň poskytují jemnou péči

  • jsou hypoalergenní, takže jsou vhodné i pro pokožku citlivou, kterou, díky obsahu přírodních olejů, hydratují a chrání

Využití skořápek jako pracího prostředku

Skořápky můžeme využít jak pro praní ručník, tak i praní v pračce. Přírodní látky jsou šetrné i k různým druhům textilních vláken, hodí se i pro praní oblečení z vlny či hedvábí. Tento způsob praní zabraňuje u oblečení ztrátě barev.

Skořápky si poradí s běžnou špínou , nemají však bělící účinky a také nedokážou odstranit skvrny odolné.

Skořápky se přidávají do praní vložené v plátěném sáčku, tím se zabrání smísení s prádlem (zhruba ze 6 – 8 ořechů na jednu várku). Vyprané prádlo nebude mít žádné aroma. Pro vůni můžete použít některý z éterických olejů, který kápnete na sáček před vložením do pračky.

Mýdlový výluh

Pro výrobu můžeme využít již použité skořápky, které povaříme 10 – 15 minut ve vodě. Výluh můžeme používat pro ruční praní a všude tam, kde běžně používáme saponáty. Vhodný je též jako postřik proti mšicím.

Na rozdíl od běžných pracích prostředků, které obsahují různé druhy chemikálií, jsou mýdlové ořechy zcela přírodní a tudíž šetrné nejen k naší pokožce, ale i životnímu prostředí.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz