Vitamíny komplexu B – jejich přínosy a obsah v potravinách

Vitamín B není pouze jeden, ale jedná se o komplex vitamínů. Někdy je také známe pod jinými názvy, než jen "obyčejné béčko". Tento komplex plní celou řadu důležitých funkcí.

Vitamíny skupiny B

B1 (thiamin) je důležitý při stresu nebo námaze. Podporuje činnost nervové soustavy, lepší štěpení cukrů a škrobů. Tělu jej dodáme konzumací ořechů, masa, celozrnného pečiva, luštěnin, medu a mléka.

B2 (riboflavin) podporuje zdravý vzhled naší pleti, pomáhá v boji proti předčasným vráskám. Má pozitivní vliv na zrak a srdce. Vyšší potřeba je v případě užívání antibiotik nebo některých onemocnění (celiakie, štítná žláza, cukrovka, cirhóza). Nachází se v potravinách živočišného původu (vnitřnosti) a maso. Také jej obsahují kvasnice, mléko, tvaroh nebo některé druhy ořechů.

B3 (niacin) má důležitou úlohu během energetického metabolismu, při výskytu infekcí, pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, bojuje proti křečím. Jeho vyšší spotřeba je během těhotenství, při teplotách nebo při vyšší fyzické a psychické námaze. Obsahují jej obiloviny, brambory, pivovarské kvasnice, krůtí maso, tuňák, některé luštěniny, mléko, vejce nebo třeba listová zelenina.

B5 (kyselina pantothenová) podporuje správnou přeměnu sacharidů a tuků, bojuje proti stresu a únavě. Nachází se především v mase, luštěninách nebo celozrnném pečivu.

B6 (pyridoxin) pomáhá v boji proti těhotenské nevolnosti, únavě a vyčerpání, reguluje hormonální aktivitu a podporuje imunitní systém. Nachází se v játrech, vejcích, droždí, zelenině, obilovinách nebo celozrnném pečivu.

B7 (biotin) podporuje metabolismus a ovlivňuje stav pokožky, sliznice a vlasů. Nachází se ve vaječném žloutku mase nebo fazolích. Také jej obsahují kvalitní druhy čokolády.

B9 (kyselina listová) je vitamín velmi důležitý pro těhotné. Má velký podíl na správném růstu a zdravém vývoji plodu. Mezi významné zdroje patří listová zelenina, ale i další zeleninové druhy, ovoce, celozrnné produkty, ořechy nebo maso.

B12 (kobalamin) má podíl na dělení buněk, pomáhá v boji proti únavě a podílí se na činnosti imunitního systému nebo nervové soustavy. Podporuje krvetvorbu. Nachází se v mléčných výrobcích, mase a vejcích.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz