Citronová tráva patří do čaje, ale můžete jí přidat i pod maso

Lemongrass, nebo také citronová tráva či voňatka citronová, je rostlina, jejíž domovinou je Asie. Setkat bychom se s ní však mohli také v Africe, Austrálii nebo v Americe. Na první pohled je velmi podobná klasickému rákosí. Liší se svou svěže citrónovou vůní. Možná jste se s ní setkali v některé čajové směsi, ne každý však ví, že jí lze využít také jako kořenící přísadu k dochucování různých pokrmů.

Zdravotní přínosy a využití

Citronovou a velmi výraznou vůni jí propůjčují silice (citrol, limonen, nerol a geraniol). Po jejich extrakci se využívají ve formě esenciálních olejů. Ty můžeme přidat do aromadifuzéru nebo aromalapmy a našemu domovu tak propůjčí příjemnou vůni. Lemongrass je však součástí i některých kosmetických produktů. Patří mezi ně přípravky určené k péči o vlasy nebo pleť. Výjimku netvoří ani některé druhy koupelových solí. Čaj obsahující lemongrass bojuje proti špatné náladě, stresu a úzkosti. Je to šikovný pomocník proti sezónnímu nachlazení, společně s medem. Kromě toho uleví od bolesti v krku a uvolní dýchací cesty. Nabízí totiž antibakteriální vlastnosti a přínosem je i vitamín C.

Chcete si dokonale odpočinout? Pak není nic snazšího, než si do koupele přidat výluh z citronové trávy. Také můžete malé množství nasušené rostliny vložit do plátěného sáčku a přidat přímo do horké vody ve vaně.

Lemongrass v kuchyni

Jako kořenící přísadu ji můžete využít při přípravě masa (především ryby a drůbež) nebo pokrmů obsahujících rýži. Velmi často ji používá kuchyně indická nebo asijská. Také tvoří součást polévek, které obsahují kokosové mléko. Pro přípravu kořenících směsí ji můžete smíchat s koriandrem nebo mátou. Citronovou trávou se dá nahradit chilli koření. Citronovou trávu můžete využít čerstvou nebo sušenou, občas se můžete setkat s variantou naloženou.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz