Piniové oříšky jsou dokonalým zdrojem tělu prospěšných látek

Piniové oříšky nejsou ořechy v pravém slova smyslu. Jedná se o semena borovice pinie, která mají jemně máslovou chuť. Jejich domovinou jsou oblasti kolem Středozemního moře.

Tělu prospěšné látky a vliv na zdraví

Obsahují rostlinné živiny, minerály (mangan, selen, zinek, hořčík, draslík, vápník), vitamíny (především E a skupiny B, dále pak A, D, C a K), mononenasycené mastné kyseliny, antioxidanty, bílkoviny a zdravé tuky. Kromě toho jsou bezlepkové a mají vysokou kalorickou hodnotu.

Díky obsahu mono nenasycených mastných kyselin pomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v těle. Vitamín E se řadí mezi velmi silné antioxidanty. Kromě jiného pomáhá chránit sliznici a kůži proti škodlivým volným radikálům. Vitamíny komplexu B (především thiamin, riboflavin, niacin, pyrridoxin a kyselina panthotenová) fungují společně s enzymy.

Antioxidanty chrání tělo proti volným radikálům. Hořčík se podílí na velkém množství reakcí probíhajících v lidském těle. Podporuje správnou funkci svalů a nervového systému, dobrou stavbu kostí nebo imunitní a kardiovaskulární soustavu.

Používají je lidé trpící alergií na lepek, neboť jsou bezlepková. Mohou tedy být dokonalou alternativou pro pšenici.

Kde piniové oříšky využít?

Dají se konzumovat syrové, pečené, solené nebo sladké. Můžeme je použít jako součást müsli, při pečení sušenek, výrobě müsli tyčinek, dochutíme jimi saláty ovocné i zeleninové, jsou doplňkem pro dezerty a sladké poháry, tvoří dokonalou součást pokrmů z ryb nebo zeleniny. Využijeme je při přípravě domácích pest.

POZOR

Při jejich konzumaci by si měli dát pozor ti, kdo mají alergie na některé druhy ořechů nebo osoby citlivé. Mezi příznaky alergické reakce patří svědění kůže, ale také se mohou objevit těžké anafylaktické projevy a to včetně dýchacích obtíží, zvracení, průjmu nebo bolesti břicha.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz