Zinek a jeho vliv na zdraví

Tyto potraviny obsahují vyšší množství zinku. Zařaďte je do svého jídelníčku i vy

Zinek je minerál, který hraje důležitou roli pro imunitní funkce. Jako antioxidant navíc snižuje riziko výskytu volných radikálů, které neutralizuje. Kromě toho je nezbytný pro hojení ran a to díky tomu, že podporuje syntézu kolagenu. Podporuje produkci celé řady enzymů. Stimuluje tvorbu krve. Během vývoje potřebuje tělo zinek ke svému růstu. Je důležitý pro vývoj plodu v době těhotenství. Dostatečná přísun zinku má pozitivní vliv na zdraví vlasů, nehtů a kůže.

Nedostatek zinku způsobuje některé problémy. Patří mezi ně vypadávání vlasů, špatně fungující imunita nebo třeba poruchy pozornosti.

Potraviny s vyšším obsahem zinku

Mezi bohaté zdroje zinku patří ústřice, semínka – sezamové, lněné, dýňové, oves, žloutek, kakaový prášek nebo fazole.

Ústřice – kromě zinku jsou bohaté také na bílkoviny a vitamín C, který podporuje naši imunitu. Neobsahují nezdravé tuky.

Sezamové semínko – kromě zinku obsahuje fytosteroly – sloučeniny pomáhající v boji proti vysoké hladině cholesterolu. Lze jej použít při různých úpravách masa nebo na zeleninové saláty.

Lněné semínko – poskytuje tělu nejen zinek, ale také omega-3 mastné kyseliny. Ty posilují srdce a mozek. Má pozitivní vliv při výskytu artritidy a zánětlivém onemocnění střev. Můžeme jej přidat do smoothie nebo salátů. Lze jím posypat i vařenou zeleninu.

Dýňové semínko – kromě zinku nabízí také fytoestrogeny, které zlepšují hladinu cholesterolu u žen po menopauze, Antioxidanty v něm obsažené posílí naše zdraví. Semínka můžeme přidat do smoothie, zeleninových salátů nebo je použít připečení slaného pečiva.

Kakaový prášek – díky obsahu zinku posílí imunitní systém. Kromě toho obsahuje flavonoidy. Ty mají také pozitivní vliv na imunitu.

Vaječný žloutek – kromě zinku obsahuje i další tělu prospěšné látky. Patří mezi ně vitamíny (A, D, E, K), omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty (lutein a zeaxantin), které posilují zrak.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz