Tyto potraviny zařaďte do svého jídelníčku, podpoříte tak zdraví mozku

Mezi poruchy mozkové činnosti, které způsobují pokles paměti a myšlení člověka, se řadí Alzheimerova choroba. Jedná se o jednu z velmi častých příčin demence u starších osob. I když neexistuje žádný lék, můžeme podniknout některé kroky, které by mohly její výskyt snížit. Patří mezi ně i vhodná strava. Které potraviny podpoří a posílí činnost mozku?

Vlašské ořechy

Obsahují celou řadu unikátních sloučenin. Řadí se mezi ně omega-3 mastné kyseliny, které podporují zdraví mozku. Pomáhají v boji proti oxidačnímu stresu a výskytu zánětů. To jsou dvě hnací síly podporující kognitivní pokles. Do jídelníčku je zařadíme velice snadno, jedná se totiž o zdravou svačinku. Kromě toho jimi můžeme obohatit snídaňové kaše a cereálie nebo ovocné a zeleninové saláty. Můžeme je, společně s medem, přidat do jogurtu. Skvěle dochutí sladké i slané pečivo.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje sloučeniny, které bystří mysl. Polyfenoly pomáhají v boji proti oxidačnímu stresu. Ten vytváří v organismu nerovnováhu a podílí se na vzniku některých chorob, kromě jiného právě na Alzheimerově chorobě. Zelený čaj nebo extrakty s jeho obsahem zlepšují činnost mozku a podporují jeho zdraví.

Houby

Kromě jiného obsahují měď a niacin. Tyto živiny podporují správnou funkci našeho těla. Houby se dají konzumovat jako samostatný pokrm nebo jako příloha či součást jiných pokrmů.

Losos

Losos společně s dalšími tučnými rybami (makrela, sardinka) obsahuje klíčové omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou známé jako posilovače zdraví mozku. Také by mohly pomoci zpomalit mentální úpadek, který souvisí s vyšším věkem.

Vejce

Tyto potraviny patří mezi bohaté zdroje cholinu – látky, která podporuje kognitivní funkce. Mohou tvořit základ snídaně, předkrm nebo součást dalších pokrmů. Lze je upravovat různými způsoby, dokonale dochutí některé druhy pomazánek.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz