Semínka do salátů i na pečivo pro netradiční chuť

Semínka jsou sice malá svým vzhledem, ale velká svými benefity, které poskytují našemu tělu. Můžeme jimi obohatit ovocné nebo zeleninové saláty, přidat je do pokrmů masových či zeleninových, ale výborně doplní i pečivo slané i sladké.

Obsahují velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů, jsou kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, podpoří zdraví vlasů, pleti a nehtů a pomáhají nám v boji proti předčasnému stárnutí. Kromě toho nám dlouho vydrží, pokud je budeme správně skladovat.

Sezamové semínko

Pro někoho méně obvyklé. V lidovém léčitelství se však využívá velmi dlouhou dobu. Většinou jej známe již vyloupané, v máslové barvě. Neloupaný sezam má zlatavě hnědou barvu. Našemu tělu nabízí zdravé tuky, vitamíny řady B, minerály, vlákninu nebo antioxidanty. Pokud jej zařadíme do svého jídelníčku pravidelně, pomůže nám s kontrolou hladiny cukru a cholesterolu, může zlepšit artritické obtíže, podpoří imunitu, pomůže v boji se záněty a vysokým krevním tlakem.

Do jídelníčku jej zařadíme velmi snadno. Sezamové semínko můžeme přidat pod maso, do zeleniny dušené či pečené, do zeleninových salátů nebo snídaňových cereálií.

Dýňové semínko

Našemu tělu dodá celou řadu minerálů a stopových prvků (mangan, hořčík,zinek, železo, fosfor, měď), tryptofan, bílkoviny, omega kyseliny a některé druhy vitamínů (A, B). Kromě toho obsahuje rostlinnou sloučeninu fytosterol. Má protizánětlivé účinky, podporuje snižování toxinů v těle, hořčík a tryptofan podpoří dobrý spánek a mají zklidňující vlastnosti. Fytosteroly pomáhají v boji proti vysoké hladině špatného cholesterolu.

Slunečnicové semínko

Nabízí vitamíny B6 a B9, hořčík, fosfor, mangan, selen, zinek, železo, vitamín E, vlákninu, zdravé tuky a thiamin.
Konzumací slunečnicového semínka podpoříme lepší trávení, pomůžeme chránit srdce a cévní
soustavu, díky vitamínu E bráníme buněčnému poškození. Můžeme podpořit lepší činnost nervové
soustavy.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz