Rychlotest Štítná žláza

Štítná žláza je, zjednodušeně řečeno, umístěná na konci průdušnice. Kromě jiného produkuje i hormony, které významným způsobem ovlivňují metabolismus živin a mají vliv na energetickou rovnováhu našeho organismu. Jejich správné množství je potřebné pro fungování našich orgánů i tkání během celého našeho života a bezprostředně po narození také ovlivňují vývoj mozku. Jakmile štítná žláza produkuje hormonů méně nebo více, okamžitě se to projeví na činnosti metabolismu, při menší produkci funguje pomaleji, při vyšší naopak rychleji.

Příznaky hypo nebo hyperfunkce štítné žlázy

Pokud je činnost štítné žlázy nedostatečná, pak mezi příznaky patří ospalost a únava spojená se svalovou slabostí, pocit chladu, zpomalení srdeční činnosti. Mohou se objevit poruchy paměti nebo menstruačního cyklu a nedostatečná činnost se projeví i na vlasech, které vypadávají, a pokožce, ta je chladnější a sušší.

Jestliže je činnost štítné žlázy vyšší, může osoba s touto potíží pociťovat bušení srdce, nervozitu, únavu. Objevuje se pocení, nespavost, svalová slabost spojená s úbytkem svalové hmoty, pocit hladu. Muži mohou mít obtíže s potencí, ženy s nepravidelným menstruačním cyklem a plodností. Nadměrná činnost štítné žlázy má vliv i na oči, ty mohou pálit a slzet, můžeme pociťovat bolesti za nimi a mohou se objevit oči vypouklé.

Rychlotest na činnost štítné žlázy

Jedná se o samodiagnostický test, který dokáže detekovat sníženou činnost štítné žlázy z krve tím, že měří hladinu TSH. Díky tomu může odhalit nesprávné fungování štítné žlázy.

Jeho použití je velmi snadné a rychlé a provádí se ze vzorku krve. Test si můžete provést doma nebo kdekoli jinde. Jeho přesnost se pohybuje v řádu nad 90 % a výsledek znáte již během deseti minut.

Vzhledem k tomu, že rychlotest se dá použít pouze jednou, je potřeba dbát přesných pokynů návodu k použití. Ten je součástí příbalového letáku v krabičce.

Pokud je váš výsledek pozitivní, je nutno navštívit praktického lékaře s ním konzultovat další postupy.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz