Rakytník na podporu imunity i na pomoc přetíženému organismu

Kdo by neznal oranžové plody rakytníku. Spatřit je můžeme jak volně v přírodě, podél silnic a cest, tak i v okrasných zahradách.

Rakytník si však nachází stále častěji své místo především jako přírodní prostředek pro posilování naší imunity. Ne každý však ví, že kromě pozitivního vlivu na imunitu také nabízí ochranu proti škodlivým látkám a to díky svým antibakteriálním vlastnostem, které se využívají také k péči o pleť.

  • Účinné látky obsažené v rakytníku

Rakytník obsahuje velké množství vitamínů. Patří mezi ně především vitamín C, dále pak A (beta-karoten, kterého obsahuje daleko více, než mrkev, mu dává právě jeho klasickou sytě oranžovou barvu), B, D, E, F, P a K. Kromě vitamínů v rakytníku nalezneme také omega mastné kyseliny, flavonoidy, třísloviny, silice, vlákninu nebo pektiny.

  • Zdravotní výhody rakytníku

Kromě již výše zmíněné podpory imunity pomáhá bojovat proti škodlivým volným radikálům, má pozitivní vliv na pružnost cév, podporuje správnou činnost celé trávicí soustavy, zlepšuje pružnost a vitalitu pokožky, podporuje detoxikaci organismu, působí antibakteriálně. Vítaný je také jako pomocník v boji proti stresu

  • Pokožka a sliznice

Ze semen a plodů se získává olej, který působí hojivě na pokožku a sliznici (především trávicího traktu). Podporuje regeneraci. V kosmetickém průmyslu se přidává do pěstících přípravků – zlepšuje pružnost pokožky. Setkat se s ním můžeme i v kosmetice určené k péči o vlasy.

  • Produkty s obsahem rakytníku

Mimo doplňků stravy si můžeme pořídit rakytníkový sirup určený pro přípravu lahodné a osvěžující limonády. 

Plody sladkokyselé chuti se používají na výrobu džemů, kompotů, marmelád. Můžeme je nejen zavařit, ale také usušit. Lze je naložit do medu nebo olivového oleje. Mohou tvořit součást ovocných smoothie, jsou dokonalým doplňkem k pokrmům připravovaných ze zvěřiny nebo krůtího masa.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz