Rostlinné klíčky jako zdravá součást našeho jídelníčku

Rostlinné klíčky jako zdravá součást našeho jídelníčku

Klíčky patří mezi rostlinné zdroje bílkovin. Kromě toho obsahují velké množství vlákniny. Pomáhají navozovat pocit sytosti, brání v přejídání a zvyšují denní přísun bílkovin. Díky tomu jsou skvělým doplňkem při redukční dietě. Také našemu tělu nabízejí vápník, vitamíny, minerály a enzymy.

Nabízejí klíčky výhody pro hubnutí?

Vláknina v nich obsažená poskytuje pocit plnosti, pomáhá snižovat příjem potravy a chuť k jídlu. Mají velmi malé množství kalorií, jsou tedy vhodnou volbou pro nízkokalorické stravování. Další výhodou je nízký obsah tuků. I tento fakt je pozitivní při snižování váhy. Kromě toho pomáhají zlepšit naše trávení. To má za úkol vláknina v klíčcích obsažená.

Jak zařadit klíčky do jídelníčku?

Můžeme je konzumovat syrové, jako součást zeleninových salátů. Lze je upravit jako přílohu. Postačí je lehce povařit. Můžeme je přidat do zeleninových pomazánek nebo do bylinkového tvarohu, jako zdravou odpolední svačinku. Lze jimi doplnit zeleninové smoothie.

Jak nechat naklíčit klíčky doma?

Pro klíčení se nejčastěji využívají fazole mungo, vojtěška nebo čočka.

Jsou oblíbené především v asijské kuchyni. Mohou obsahovat až 24 % vysoce stravitelných bílkovin a mají velmi malý obsah kalorií. Také obsahují nerozpustnou vlákninu.

Má vysokou nutriční hodnotu. Díky své ořechové chuti ji můžeme použít se směsi ořechů nebo jako náplň do sendviče.

Klíčky čočky obsahují velké množství tělu prospěšných živin – kvalitní bílkoviny, stravitelnou vlákninu.

 

Dno misky naplňte vybranými semínky cca z 30 % plochy. Poté propláchněte, přikryjte víkem, postavte na tmavé místo a zalévejte vodou ráno a večer. Přebytečnou vodu, která už protekla všemi patry, pravidelně vylévejte. Po sklizení úrody patro misky opláchněte a můžete sázet znovu. Ideální je vysévat postupně, abyste měli neustále nějaké klíčky hotové.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz