Pohanka nejen v kuchyni

buckwheat-1641941_1280

Pohanka je plodina, kterou lidé používají celá století. Za její domovinu jsou považovány jižní svahy pohoří Himaláje. Našemu tělu nabízí celou řadu zdravotních benefitů.

Živiny tělu prospěšné

Pohanka neobsahuje lepek, proto ji velmi často používají lidé s bezlepkovým způsobem stravování. Je to zdroj plnohodnotných bílkovin. Kromě toho obsahuje vitamíny (B1, B2, E), vlákninu, cholin, rutin, vápník a některé druhy aminokyselin (kyselinu linoleovou).
Rutin a vitamín E mají pozitivní vliv na cévy. Vitamíny řady B nejen podpoří činnosti naší nervové soustavy, ale tělu dodají energii. Cholin podporuje regeneraci jaterních buněk a pomáhá při odbourávání tuku, který se hromadí v játrech. Kyselina linoleová reguluje hladinu cholesterolu v krvi.

Pohanka v kuchyni
Pohanku můžeme použít do polévek nebo kaší. Lze z ní připravit vynikající pomazánky, saláty nebo rizota. Je lehce stravitelná a jak již bylo řečeno výše, neobsahuje lepek. Kombinovat ji můžete s masem, zeleninou i bylinkami. Pořídit si ji můžete v podobě celých zrn nebo lámanky.

Pohanka v lidovém léčitelství

Kromě přípravy různých pokrmů se pohanka velmi často využívá i v lidovém léčitelství.

  • Pohankový čaj
    Směs obsahuje jak slupky tak i pohankovou nať. Příprava čaje není složitá. Připravíme si 1 lžíci směsi, kterou přelijeme šálkem převařené vody a necháme 10 minut louhovat. Pokud máte rádi čaj výraznější chuti, můžete dochutit mátou, pomerančovou kůrou, šípkem nebo rakytníkem.

  • Pohankové obklady
    Obklady připravené ze slupek se používají při obtížích s křečovými žilami.

  • Polštářky z pohanky
    Velmi snadno se přizpůsobí našemu tělu, z nějž odebírají pot, brání v blokaci krční páteře. Mají blahodárný vliv při migréně, podporují dobrý spánek. Pokud máte polštářek menších rozměrů, můžete jej nahřát a používat jako teplé obklady při zablokované páteř nebo bolestech kloubů.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz