Chybí vám estrogen? Doplňte jej těmito potravinami

fruit-2980390_1280

Estrogen je hormon, který nejen podporuje sexuální a reprodukční vývoj, ale v ženském těle má celou řadu důležitých rolí a to včetně regulace menstruačního cyklu a růstu a vývoje prsou.
V období menopauzy, kterým prochází všechny ženy, však jeho hladina klesá. Jeho nedostatek se projevuje celou řadou příznaků mezi něž patří návaly horka a noční pocení.

Estrogeny v přírodní formě jsou fytoestrogeny a mají podobné účinky jako estrogeny. V kterých potravinách je můžeme najít?

Doplňte jídelníček o tyto potraviny

Fytoestrogeny se nacházejí v celé řadě dobře dostupných potravin, které zařadíme velmi snadno do svého jídelníčku.

  • Lněné semínko
    Obsahuje velké množství lignanů, což jsou chemické sloučeniny fungující podobně jako fytoestrogeny. Tato nenápadná semínka obsahují mnohokrát více lignanů než jiné rostlinné potraviny. Fytoestrogeny v nich obsažené mohou pomoci snížit riziko výskytu rakoviny prsou, především u žen po menopauze.
    Objednat lněné semínko online

  • Sojové boby
    Používají se na výrobu velkého množství rostlinných produktů. Patří mezi ně například tofu, tempeh nebo některé druhy rostlinných pomazánek. Obsahují velké množství bílkovin, vitamínů, minerálů a samozřejmě také fytoestrogeny známé pod pojmem isoflavony. Tyto látky mohou v těle vyvolávat aktivitu, jež je podobná aktivitě estrogenu.

  • Sezamové semínko
    Obsahuje velké množství vlákniny. Pokud jej přidáte do pokrmů, propůjčí jim jemně oříškovou chuť. Samozřejmostí je také obsah fytoestrogenů. Pokud budou sezamové semínko konzumovat pravidelně ženy po menopauze, může jim pomoci zvýšit estrogenovou aktivitu.
    Objednat sezam loupaný online

  • Česnek
    Česnek je ingrediencí nejen oblíbenou, ale i zdravou. Pokrmům dodává štiplavou chuť. Málokdo však tuší, že česnek pomáhá ovlivňovat hladinu estrogenu v krvi.
    Objednat mletý česnek BIO online

  • Sušené ovoce
    Kromě toho, že je sušené ovoce zdravou svačinkou, obsahuje celou řadu zdravých živin. Především švestky a meruňky "zbavené" vody patří mezi velké zdroje přírodních fytoestrogenů.
    Prohlédnout nabídku sušeného ovoce
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz