Omega 3 mastné kyseliny nejen pro podporu pohybového aparátu

Omega 3 mastné kyseliny se často považují za důležitý doplněk stravy při sportu, ale i v běžném životě. Jejich dostatečný přísun má pozitivní vliv na pohybový aparát, kardiovaskulární soustavu a svalovou hmotu (posilování a nárůst). Kromě toho mají vliv na velké množství procesů, které probíhají v našem těle na buněčné úrovni. Mohou být dokonalou prevencí proti vzniku některých civilizačních onemocnění. Jejich dostatečné množství potřebuje náš organismus během celého svého života. Mají pozitivní vliv při výskytu některých zdravotních obtíží. Patří mezi ně vysoká hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak, některé druhy srdečních onemocnění, alergie, makulární degenerace nebo revmatoidní artritida. Vysoká koncentrace těchto kyselin se nachází i v mozku, podporují poznávací funkce jeho výkonost a paměť.

Mezi příznaky, které nám signalizují nedostatek těchto kyselin, patří celková únava, změny nálad, suchá pokožka, zapomínání nebo obtíže srdečního charakteru.

Přirozené zdroje omega 3

Velkým a nepřehlédnutelným zdrojem jsou tučné mořské ryby chladných vod, především pak jejich olej. Nejvíce jich nabízí losos nebo makrela žijící v Atlantském oceánu, dále pak tuňák, ústřice a malé množství obsahují též tresky, olihně, krevety, krabi nebo humři.

Nesmíme zapomínat ani na omega 6

I tyto mastné kyseliny jsou pro naše tělo důležité. Musí být však ve správném poměru s omega 3. Nepoměr může v organismu vyvolávat nerovnováhu a zdravotní obtíže. Tyto mastné kyseliny dodáme tělu konzumací ořechů a semínek (slunečnicové, dýňové, lněné). Ty se dají do stravy zařadit velmi snadno. Mohou tvořit součást ovocných nebo zeleninových salátů nebo snídaňových cereálií. Můžeme je přidat do domácího pečiva a sladkých koláčů nebo jimi dochutíme některé masové pokrmy.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz