Omega 3 v naší stravě, na co mají vliv?

 

salmon-1238662_1280Mastné kyseliny řady omega 3 jsou pro správné fungování našeho těla velmi důležité. Ovlivňují nejen zdravotní stav našeho těla, ale i činnost našeho mozku a nervové soustav. Kromě toho jsou potřeba pro správnou činnost srdce a zraku. Ovlivňují správný vývoj mozku nenarozeného a následně i kojeného dítěte. Naše tělo si je samo nedokáže vytvořit, proto mu je musíme dodávat vhodnou stravou.

Kde se omega 3 berou?

Pokud chceme našemu tělu dodat kvalitní omega 3 mastné kyseliny, musíme do jídelníčku zařadit potraviny, které jsou na tuto důležitou složku potravy bohaté. Patří mezi ně tučné mořské ryby (losos, makrela, tuňák nebo pstruh). Nabízejí je i mořské plody. Konzumace těchto potravin však u nás není tak obvyklá, přestože by se měly objevit na našem talíři alespoň 2x do týdne.

Kde omega 3 pomáhají?

Omega 3 mastné kyseliny mají vliv na celou řadu oblastí. Pomáhají v boji proti depresi a úzkostným stavům. Podporují zdraví zraku. Pokud má tělo dostatek omega 3, můžete díky tomu snížit riziko výskytu makulární degenerace, která bývá velmi častou příčinou trvalého poškození nebo ztráty zraku. Podporují zdraví mozku nenarozeného dítěte během těhotenství a následně i v raném stadiu jeho života. Mohou ovlivnit i výši inteligence, podpořit lepší komunikaci i sociální dovednosti, snižují riziko vývojových opoždění.

Pomáhají snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních chorob tím, že nabízejí celou řadu zdravotních  výhod pro zdraví srdce a cév, ovlivňují krevní tlak, zvyšují hladinu dobrého cholesterolu, zabraňují vzniku krevních sraženin, udržují tepny hladké a tím brání vzniku plaků, jež tepnu zužují nebo způsobují její tvrdnutí.

Mají protizánětlivé účinky a bojují tak proti chronickým zánětům, které se mohou podílet na vzniku chronických civilizačních chorob.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz