Mořské řasy v jídelníčku

morske-rasy

Mořské řasy obsahují velké množství minerálů, vitamínů, vlákniny a bílkovin a to dokonce ve větší míře, než je obsaženo v běžně dostupné zelenině.

Nejenže pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, ale využívají se také jako prevence proti některým druhům civilizačních chorob.

Proč bychom je měli zařadit do svého jídelníčku?

  • Obsahují celou řadu tělu prospěšných látek

Především jsou to minerální látky –  jód, železo, vápník. Dále pak kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny, enzymy a vitamíny (A, B, C)

Řadí se mezi výživově nejhodnotnější potraviny.

  • Mají pozitivní vliv na naše tělo

Jsou pružné a ohebné, díky čemuž mají i omlazující vliv na naše tělo. Podporují uzdravování ženských orgánů. Pomáhají rozpouštět tuky a hleny, snižují hladinu škodlivého cholesterolu. Působí preventivně proti ateroskleróze a snižují krevní tlak. Odebírají z organismu těžké kovy (rtuť, olovo, kadmium). Mají schopnost minimalizovat vliv škodlivých a to i radioaktivních látek na lidský organismus. Pomáhají detoxikovat organismus.

  • Nalézají s v čistém prostředí

Nevyskytují se v oblastech, kde je voda znečištěna, tudíž neabsorbují škodlivé látky. Jejich kořeny se často nacházejí v půdě oceánu, v několika kilometrech pod vodní hladinou. Tady je půda považována ze nejúrpdnější na světě.

Využití – koření, do polévek a salátů

Nejčastější druhy, které se používají jsou Wakame, Kombu, Arama, Nori a Agar – agar.

Wakame – v japonském léčitelství je využívána pro očistu krve a posílení krevního oběhu. Zvýrazní chuť polévek nebo zeleninových jídel jako koření. Můžete ji použít při vaření luštěnin, zkrátí dobu přípravy.

Kombu obsahuje větší množství jódu. Kyselina alginová snižuje hladinu cholesterolu, stabilizuje krevní tlak a čistí střeva. Je vhodná do polévek nebo na dochucení pomazánek či salátu.

Nori obsahuje velké množství bílkovin. Využívá se především pro výrobu sushi.

Agar – agar je želatinový přípravek vyráběný z řas. Lze jej používat jako alternativu želatiny pro přípravu rosolů.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz