Kurkuma – nejen koření, ale také pomocník pro zdraví

Kurkuma (někdy se setkáme také s pojmem indický šafrán) je koření, které se vyrábí ze sušeného oddenku kurkumovníku. Jeho domovinou jsou oblasti jižní Asie. Oddenek se vaří, suší a mele na jemný prášek. Obsahuje éterický olej, antioxidanty a kurkumin. Její chuť je dřevitá, lehce štiplavá a nahořklá.

Zdravotní přínosy

Zdravotní přínosy kurkumy jsou známé a využívané již po dlouhá staletí. Používají se v ajurvédě. Kurkuma nabízí silné protizánětlivé a antioxidační účinky, podporuje činnost mozkových kognitivních funkcí (především u starší generace). Pozitivně ovlivňuje trávicí soustavu – činnost jater a podpora tvorby žluči. Má pozitivní vliv na naše klouby – udržuje v normálu jejich stav, zlepšuje pohyblivost a působí jako prevence proti opotřebení chrupavek. V případě výskytu zánětu od něj pomáhá ulevit. Pokud máte oslabenou imunitu, zařaďte kurkumu pravidelně do svého jídelníčku. K dostání jsou také potravinové doplňky s obsahem kurkumy.

Použití

S kurkumou se nejčastěji setkáme v kuchyni thajské, indické, ale také pákistánské nebo perské. Do paely ji používají ve Španělsku. Jako barvivo potravin se používá v těstovinách, polévkách, rýži, omáčkách nebo při výrobě některých druhů sýrů. Dokonale dochutí pokrmy s obsahem luštěnin. Lze ji přidat i do některých sladkých pokrmů. Kromě toho zvyšuje, v přidaných potravinách, jejich trvanlivost. Je součástí tradiční směsi kari koření.

  • Kurkumové mléko

Někdy bývá tento nápoj označován jako zlaté mléko. Jeho domovinou jsou oblasti Asie. Pro jeho přípravu je potřeba kombinace kurkumy, kardamonu, zázvoru a chilli koření, které se přidávají do rostlinného mléka. Nápoj se popíjí, ve většině případů, teplý a to ve večerních hodinách.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz