Kurkuma – nejen koření, ale také pomocník pro zdraví

Kurkuma (někdy se setkáme také s pojmem indický šafrán) je koření, které se vyrábí ze sušeného oddenku kurkumovníku. Jeho domovinou jsou oblasti jižní Asie. Oddenek se vaří, suší a mele na jemný prášek. Obsahuje éterický olej, antioxidanty a kurkumin. Její chuť je dřevitá, lehce štiplavá a nahořklá.

Zdravotní přínosy

Zdravotní přínosy kurkumy jsou známé a využívané již po dlouhá staletí. Používají se v ajurvédě. Kurkuma nabízí silné protizánětlivé a antioxidační účinky, podporuje činnost mozkových kognitivních funkcí (především u starší generace). Pozitivně ovlivňuje trávicí soustavu – činnost jater a podpora tvorby žluči. Má pozitivní vliv na naše klouby – udržuje v normálu jejich stav, zlepšuje pohyblivost a působí jako prevence proti opotřebení chrupavek. V případě výskytu zánětu od něj pomáhá ulevit. Pokud máte oslabenou imunitu, zařaďte kurkumu pravidelně do svého jídelníčku. K dostání jsou také potravinové doplňky s obsahem kurkumy.

Použití

S kurkumou se nejčastěji setkáme v kuchyni thajské, indické, ale také pákistánské nebo perské. Do paely ji používají ve Španělsku. Jako barvivo potravin se používá v těstovinách, polévkách, rýži, omáčkách nebo při výrobě některých druhů sýrů. Dokonale dochutí pokrmy s obsahem luštěnin. Lze ji přidat i do některých sladkých pokrmů. Kromě toho zvyšuje, v přidaných potravinách, jejich trvanlivost. Je součástí tradiční směsi kari koření.

  • Kurkumové mléko

Někdy bývá tento nápoj označován jako zlaté mléko. Jeho domovinou jsou oblasti Asie. Pro jeho přípravu je potřeba kombinace kurkumy, kardamonu, zázvoru a chilli koření, které se přidávají do rostlinného mléka. Nápoj se popíjí, ve většině případů, teplý a to ve večerních hodinách.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení