Jarní období je vhodné pro detoxikaci organismu

Detoxikací (ozdravným procesem) se tělo zbavuje toxických látek vznikajících během metabolických činností. Pomáhá posilovat játra, ledviny, plíce, střeva, kůži a lymfatický systém. Při detoxikaci také dochází k odkyselení organismu, pročištění krve a redukci tukových zásob.

Jídelníček

Při detoxikaci je vhodné zařadit do jídelníčku větší množství ovoce a zeleniny, které obsahují enzymy (bio katalyzátory). Většina z nich má také protizánětlivé vlastnosti. Kromě toho se do těla dostane velké množství vlákniny, která má pozitivní vliv na zažívací soustavu.

Velké množství vlákniny se nachází v celozrnné rýži, ovesných vločkách, jáhlách nebo luštěninách. Do jídelníčku můžeme také zařadit lněné semínko, med nebo strouhané jablko.

Enzymy je možno také přijímat pomocí přírodních ovocných či zeleninových smoothie, do kterých se hodí i celá řada zeleniny (například červená řepa nebo celer kořenový i řapíkatý, také listová zelenina). Listová zelenina hraje při detoxikaci velkou úlohu. Na povzbuzení trávení je vhodná rukola, která má velký obsah hořčičných olejů. Ty povzbuzují trávení a zároveň podpoří činnost jater. Špenát a kapusta podpoří v organismu hladinu chlorofylu, díky čemuž se tělo lépe zbavuje toxinů.

Velký obsah antioxidantů mají i lístky řeřichy, která je navíc přirozeně močopudná.

Červená řepa má pozitivní vliv na peristaltiku střev, pomáhá v boji proti zácpě, posiluje organismus.

Zelí je známé svou schopností čistit játra. Vhodný je salát ze zelí, strouhaných jablek a kmínu.

Díky česneku dojde k aktivaci jaterních enzymů, které mají za úkol vyloučit z těla toxiny.

Nápoje

Při detoxikaci nesmíme zapomínat ani na pitný režim, který je velice důležitý.

Dobrou volbou je například zelený čaj či různé čaje bylinné – z kopřivy, pampelišky, sedmikrásky či šťovíku,

Pro očistu jater jsou vhodné extrakty z červené řepy, smetanky lékařské nebo zázvoru.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz