Jak zatočit se stresem

Stres je vlastně reakce organismu na přetížení. Vaše tělo reaguje na možné ohrožení. Projevy jsou různé – nespavost, nechutenství, nenálada, napětí, bolesti hlavy.

Existuje celá řada způsobí, jak se se stresem vyrovnávat – relaxace, zdravá strava, pohyb, bylinné přípravky.

Bylinky proti stresu

Třezalka tečkovaná
Tato bylinka má mírně sedativní účinky.

Bylinný čaj je vhodný podávat při problémech se spaním – nespavost, špatné usínání, neklidný spánek. Pomáhá při úzkostných stavech, proti nadměrnému stresu nebo žaludečních neurózách.

POZOR při užívání by si měli dát pacienti po transplantaci či HIV pozitivní, také ženy užívající hormonální antikoncepci. Bylinka snižuje její účinek. Nelze ji používat současně s léky proti depresím. Čaj nepijte bezprostředně před pobytem na slunci.

Kozlík lékařský

Má uklidňující účinky při stavech nervového vyčerpání, nespavostech vyvolaných přepracováním, uklidňuje žaludeční neurózy.

Meduňka lékařská

Pomáhá navozovat klidnější spánek, podporuje dobré zažívání.

Relaxační koupele

Vana plná vody obohacená o esenciální oleje či bylinky uvolní nejen vaši mysl, ale i tělo a uleví od ztuhlých svalů. Použít můžete i další přísady – vonné pěny, bylinkové soli nebo šumivé tablety. Kromě toho, že vám pomohou s uvolněním, také zabrání vysoušení pokožky.

Do vody přidejte silice levandule, heřmánku, meduňky nebo santalového dřeva.

Bylinné koupele si můžete připravit z rozmarýnu, levandule či šalvěje.

Pravidelný pohyb

Díky pohybu se z těla snáze odplaví škodlivé látky.

Upravte svůj jídelníček

Do stravy zařaďte potraviny bohaté na kyselinu listovou (listová zelenina, luštěniny), semínka, drůbeží maso, čerstvé ovoce a zeleninu, které obsahují celou řadu antioxidantů.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz