Echinacea – nádherná květinka, která pomáhá

echinacea-3540788_1280

Tato růžovými kvítky kvetoucí bylinka, známá také pod názvem třapatka nachová, zdobí nejen louky, ale také celou řadu našich zahrad. Kromě nádherného vzhledu však nabízí i celou řadu zdravotních výhod. Především je vhodná pro posílení našeho imunitního systému, podporuje naši přirozenou obranyschopnost a podporuje správnou činnost horních cest dýchacích.

Její domovinou je Amerika, z níž se, postupem času rozšířila i na další území.

Historie používání

Bylinu k léčebným účelům využívali američtí domorodí indiáni. Své využití nacházela především pro léčbu infekcí a ran. Kořen žvýkali jako prostředek proti bolesti a listy přikládali na rány a místa po uštknutí hadem či jedovatým hmyzem.

Obsah účinných látek

V rostlině se nachází velké množství tělu prospěšných látek. Patří mezi ně flavonoidy, pryskyřice, inulin, yšší mastné kyseliny, hořčiny, třísloviny, fytosteroly, silice či polysacharidy. Velmi důležité jsou také esenciální oleje. Mezi vitamíny jsou to pak A a B a z minerálů především draslík, vápník, fosfor, železo, zinek a selen.

Nejvíce účinných látek se nalézá v kořeni. Patří mezi ně i ty, které mají baktericidní a analgetické účinky.

Zdravotní přínosy

Bylinka se používá především při nachlazení, ale její zdravotní přínosy sahají i do dalších oblastí.

  • Nachlazení a chřipka

Extrakt z byliny se využívá jako prevence i léčba proti nachlazení. Pomáhá během chřipky, při angíně, zánětu horních cest dýchacích, zánětu hrtanu.

  • Imunita

Pomáhá posilovat imunitní systém tím, že podporuje činnost bílých krvinek, které pohlcují původce  infekce a produkují protilátky. Kromě toho echinacea urychluje léčbu.

  • Obtíže kožního charakteru
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz