Dýňová semínka slouží pro výrobu kvalitního dýňového oleje

Tykev (dýně obecná) nachází v naší kuchyně uplatnění stále častěji a to díky své variabilitě. Zdravotní přínosy jejích semínek jsou také všeobecné známé. Věděli jste však, že se využívají také na výrobu dýňového oleje? Ten se připravuje lisováním semínek za studena. Má specifickou chuť i aroma a jeho barva může být tmavě zelená až tmavě červená. Ovlivňuje ji množství chlorofylu a karotenoidů.

 

  • Obsah tělu prospěšných látek

V oleji se nachází aminokyselina tryptofan. Její hladina v těle ovlivňuje naši náladu a spánek. Bez jejího obsahu v těle velmi špatně naše tělo odolává stresovým situacím. Dále nabízí celou řadu vitamínů (A, některé z komplexu B, D, E), minerálů a mikroprvků (hořčík, draslík, fosfor, selen, mangan, měď, zinek), zdravé nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a neobsahuje žádný cholesterol. 

  • Zdravotní přínosy

Udává se, že může pomoci v boji proti vysoké hladině cholesterolu, chrání cévy, bojuje proti některým kožním obtížím, je to pomocník proti lámavým vlasům a nehtům. Díky obsahu tryptofanu podpoří dobrou náladu a dobrý spánek.

  • Použití dýňového oleje v kuchyni

Zde můžeme olej použít pro přípravu příloh (těstoviny, kaše, luštěniny), do polévek nebo jako dochucovadlo zeleninového salátu. Také se dá použít při přípravě různých druhů pest nebo pomazánek. Tento druh oleje se hodí do kuchyně studené, pro tepelnou úpravu vhodný není.

  • Použití dýňového oleje na pokožku

Dýňový olej se využívá nejen v kuchyni, ale také k péči o pokožku. Díky svému unikátnímu složení a přírodnímu charakteru podporuje její regeneraci a je dokonalým zklidněním pro pokožku podrážděnou. Také má pozitivní vliv na vlasy a nehty, které posílí, vlasům pak dodá lesklý a zdravý vzhled. Kromě toho pomáhá v boji s pokožkou aknózní, proti striím a zpomaluje procesy stárnutí.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz