5 důvodů, proč zařadit do našeho jídelníčku semínka

Slunečnicová, dýňová, sezamová, konopná, lněná či chia semínka jsou sice velmi malá, ale našemu tělu nabízejí celou řadu benefitů a proto by se rozhodně měla objevovat pravidelně v našem jídelníčku. Zařadíte je tam velmi snadno. Mohou tvořit součást ovocných nebo zeleninových salátů, obohatíte jimi snídaňové cereálie nebo jogurty, přidáte je do pečiva nebo pod maso. A jaké důvodu jsou tedy pro jejich zařazení do naší stravy?

 

1. Vysoký obsah vlákniny

Vláknina podporuje správnou činnost naší trávicí soustavy, eliminuje výskyt zácpy a v neposlední řadě má také pozitivní vliv při redukci hmotnosti. Navozuje totiž pocit sytosti. Je to látka, která může být též prevencí proti celé řadě závažných onemocnění. Jedná se především o rakovinu tlustého střeva nebo některé druhy zdravotních obtíží. Velké množství vlákniny nabízejí především chia semínka, semínka slunečnicová, dýňová či lněná.

2. Podpora kvality vlasů a nehtů

Vzhledem k tomu, že semínka obsahují nejen vlákninu, ale také vitamíny a minerály (především selen a zinek, mangan, vápník a draslík), podpoříte tak kvalitu svých vlasů, nehtů a dokonce i zubů.

3. Zdroj bílkovin 

Vzhledem k tomu, že bílkoviny tvoří základní stavební látku pro všechny živé organismy, je potřeba jich tělu dodávat dostatečné množství. A semínka patří mezi dokonalé zdroje.

4. Pomoc v boji proti zánětům

Většina semínek obsahuje větší množství omega3 mastných kyselin, které jsou, kromě jiného, důležité pro správnou činnost naší nervové soustavy. Pomáhají snižovat riziko některých chronických onemocnění a také mají skvělé účinky protizánětlivé. Nejvíce zdraví prospěšné jsou v tomto ohledu chia, semínka lněná a konopná.

5. Dlouhá trvanlivost

Některé potraviny se velmi brzy kazí. To však neplatí o semínkách. Pokud je dobře skladujeme, jejich trvanlivost je poměrně dlouhá, vydrží dokonce až po dobu dvou let. Je potřeba je však uchovávat ve tmě, v obalu, který nepropustí vzduch.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz