Vitamín D pro dobrou náladu, zdravé kosti a dokonalou imunitu

Vitamín D, stejně jako i další vitamíny, je pro správné fungování našeho těla velmi důležitý. Jedná se o specifickou mikroživinu, která má vliv na celou řadu orgánů a procesů, které v našem těle probíhají.

Důležitost vitamínu D pro naše tělo

Má vliv na látkovou výměnu vápníku, který ovlivňuje zdraví našich kostí a zubů, podporuje zdraví svalové soustavy, srdce, mozku a imunitního systému. Tělo si jej samo vytváří a to díky slunečnímu záření. Pokud je však slunce málo, je potřeba vitamín do těla dodat ze stravy.

Projevy nedostatku vitamínu D

Jestliže se objeví nedostatek tohoto vitamínu u velmi malých dětí, může být příčinou křivice. Jedná se o deformaci kostí. Mezi další projevy pak patří poruchy růstu, svalová hypotenze nebo špatně fungující imunitní systém. Nedostatek vitamínu D dokonce může být důvodem pro pozdější obtíže s kardiovaskulární soustavou.

U dospělých jedinců vede nedostatek vitamínu D k měknutí kostí a s tím souvisí také zvýšené riziko vzniku osteoporózy. Mezi první příznaky nedostatku tohoto vitamínu patří bolest svalů nebo kostí, ale také vyšší kazivost zubů. Dalším příznakem je pak zvýšená únava.

Nedostatek slunečního záření může být také jednou z příčin nachlazení nebo špatné nálady.

Doplňte vitamín D přírodní cestou

Kromě slunečních paprsků můžete do těla doplnit vitamín D i jinými způsoby a to především pomocí vhodné stravy. Důležitým zdroje jsou tučné ryby (makrely, sledi, losos, tuňák), některé druhy hub, vaječný žloutek, játra, mléčné produkty a o vitamín D jsou obohacovány i některé druhy potravin. Jedná se například o cereálie nebo mléčné výrobky a některé přírodní šťávy.

Měli bychom si však dát pozor na jeho nadměrné užívání, které je zdraví škodlivé. Do těla vždy dodávejte pouze doporučené denní dávky. Stejně tak je zdraví škodlivé nadměrné vystavování těla bez potřebné ochrany slunečním paprskům.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz