Lesní plody jsou nejen chutné, ale přinášejí i zdravotní výhody

Lesní ovoce má nejen příjemnou chuť, ale obsahuje i celou řadu tělu prospěšných látek. Především jsou to vitamíny, stopové prvky a minerály. Dále pak fytonutrienty, které chrání naše tělo před civilizačními chorobami jakou jsou diabetes, kardiovaskulární onemocnění (podporují snižování zánětu, omezují vznik aterosklerózy, snižují pravděpodobnost vzniku trombu, jsou vhodné jako prevence infarktů), onemocnění onkologická (stimulují detoxikaci jater, podporují přirozený cyklus buněk a zamezují mutaci DNA) a některé poruchy kognitivní (Parkinsonova a Alzheimerova choroba). Pozitivní jsou i jeho protizánětlivé účinky. Mezi lesní plody řadíme zejména ostružiny, borůvky a brusinky.

Ostružiny

Toto ovoce je složeno z drobných peckovic. Obsahuje velké množství vitamínu C, některé vitamíny z komplexu B, rostlinná barviva – bioflavonoidy, fosfor, železo, hořčík, vápník, třísloviny a pektiny.

Některé z těchto látek patří mezi antioxidanty, které chrání naše tělo před vlivem škodlivých volných radikálů.

V lidovém léčitelství se využívají především při chorobách cévního systému, při ateroskleróze nebo léčbě křečových žil. Vzhledem k obsahu vitamínu C také pomáhají podporovat imunitu.

Borůvky

Tyto malé bobulky tmavě modré barvy obsahují celou řadu tělu prospěšných látek. Patří mezi ně antioxidanty, bioflavonoidy, provitamín A, vitamín C, vitamíny skupiny B,  resveratrol, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom, kyseliny jablečná a citronová, třísloviny, pektin nebo taniny.

V lidovém léčitelství se využívá obsah tříslovin spolu s antimikrobiálními vlastnosti a podávají se při střevních potížích.

Dále mají příznivý vliv na stěny cév, podporují regeneraci oční sítnice a můžeme je najít jako doplněk léčby u zánětů dutiny ústní a hrtanu. Zde se využívá jejich antiseptických účinků.

Brusinky

Někdy se setkáváme s pojmem klikva.

Z přírodních látek v nich nalezneme vápník, draslík, hořčík, fosfor, vitamíny A, C, polyfenoly, kyseliny chinovou, šťavelovou nebo hippurovou. Dále obsahují celou řadu antioxidantů.

Jsou součástí řady potravinových doplňků, které se soustřeďují především na léčbu močových infekcí. Tento příznivý vliv má kyselina  hippurová, která snižuje účinky bakterií uchycujících se na stěnách močových cest.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz