Jaké výhody tělu přinášejí mořské řasy

Mořské řasy jsou po celá staletí součástí jídelníčku pobřežních národů Asie (především Japonsko, Čína a Korea). V malé míře se konzumují i v Evropě. V současné době si začínají nacházet celou řadu příznivců a to především díky tomu, že jsou cenným zdrojem potravy, který má pro naše tělo celou řadu příznivých účinků.

Nutriční hodnoty

Složení se liší a to především v závislosti nejen na druhu, ale i místě výskytu či roční době jejich sběru. Velký vliv mají také vnější podmínky.

Obsahují velké množství minerálů, vitamínů, vlákniny a neobsahují téměř žádný tuk. Nezanedbatelný není ani obsah bílkovin, který se však, v jednotlivých typech, liší.

Také v nich nalezneme polyfenoly.

  • Minerální látky

Řasy je absorbují z mořské vody. Obsahují především vápník, sodík, hořčík, draslík, jód, železo a zinek.

Vápníku a železa v nich najdeme více, než v běžně pěstovaných rostlinách. Také jódu obsahují poměrně velké množství. Ten je potřebný pro dobrou funkci štítné žlázy.

Na vyšší obsah sodíku by si měly dát pozor osoby, které musí omezovat příjem soli.

  • Vláknina

Řasy obsahují velké množství rozpustné vlákniny (algináty, karagenan a agar), která zvyšuje pocit sytosti. Lze je tedy využívat při redukčních dietách.

  • Další živiny

V řasách nalezneme esenciální aminokyseliny, jejichž obsah je srovnatelný s obsahem ve vejcích nebo luštěninách.

Dále obsahují vitamíny – A, C, E, B12.

Léčivé účinky

Řasy pomáhají detoxikovat organismus, jsou bohatým zdrojem jódu, využitelných bílkovin. Pomáhají rozpouštět tuky a mají výrazní podíl na snižování hladiny cholesterolu. Díky kombinaci vitamínů pomáhají posilovat obranyschopnost našeho organismu a působí jako prevence proti některým druhům onemocnění

Některé druhy řas

  • Řasa Nori

Patří do skupiny červených řas a využívá se na výrobu sushi

  • Kombu a Wakame

Tyto druhy se používají k ochucování polévek

Mořský salát

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz