I bez lepku se dá jíst chutně

Lepek je směs dvou bílkovin, jež se nacházejí v semenech některých obilovin ( především pšenice, žita a ječmene). U některých osob může vyvolávat alergie či dokonce onemocnění tenkého střeva, které vyžaduje celoživotní stravovací omezení. To však neznamená, že by strava těchto lidí byla nějakým způsobem ne příliš chutná. I bez lepku lze jíst chutně. Důležité je, aby takový jídelníček obsahoval dostatečné množství vlákniny, vitamínů a minerálních látek.

Bezlepkové potraviny

Jsou dostupné ve specializovaných prodejnách zdravé výživy, v obchodech zaměřených na sortiment bez lepku, na internetu a i ve větších super a hypermarketech je též najdete v nabídce.

Základní suroviny pro bezlepkovou stravu jsou brambory, rýže, sója, kukuřice, pohanka, luštěniny, amarant (obilovina s velkým obsahem proteinů), proso a výrobky z nich. Samozřejmostí jsou kvalitní tvrdé sýry, tvaroh, jogurty a kysané mléčné výrobky, libové maso, kvalitní šunka, ovoce, zelenina a vejce.

Pokud si při nákupu nejste jisti, hledejte tato označení : „bezlepkové“, „bez lepku“ nebo „přirozeně bezlepkové potraviny“ či obrázek přeškrtnutého klasu.

Veškeré druhy ořechů a nejrůznější semínka (slunečnicová, dýňová, lněná, sezamová, konopná) můžeme také zahrnout do přípravy jídel.

Nemusíte se bát ani sladkého

Místo krupicové kaše vyzkoušejte kaši z rýže nebo jáhel. Pokud si chcete dát něco sladkého, třeba v cukrárně, volte rakvičku, laskonku nebo bezé. Tyto laskominy se vyrábějí z vaječné melanže a často ani mouku neobsahují.

Pokud si sladkosti chcete připravovat doma, vybírejte takové, při jejich přípravě mouku nepotřebujete – krémy, ovocné dřeně nebo dobroty z jogurtu či tvarohu. V obchodech lze zakoupit i již předpřipravené bezlepkové směsi. Pro pečení lze použít i různé druhy bezlepkové mouky – kukuřičná, rýžová.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz