Co jsou superpotraviny?

supepotraviny

Už ze samotného názvu vyplývá, že to bude něco super. Něco, co je výjimečné a jiné. A je tomu tak, superpotraviny obsahují vysoké množství důležitých živin, jsou bohaté na vitamíny a minerály. Mají také spoustu antioxidačních účinků, podporují imunitní systém. Je tedy jasné, že předpona –super je zde víc než příhodná.

Co vše obsahují superpotraviny?

  • Vitamíny
  • Minerály
  • Proteiny a to i ty esenciální
  • Enzymy (jednoduché i složené bílkoviny)
  • Koenzymy (nízkomolekulární látky)
  • Antioxidanty
  • Vlákninu

Pravidla konzumování

Superpotraviny se doporučují konzumovat v přirozené, tedy syrové formě. Právě v takovéto formě obsahují enzymy, vitamíny, proteiny a ostatní látky. Jestliže je budete nějakým způsobem tepelně připravovat (na oleji, v troubě nebo v páře) mohou o tyto skvělé látky, které obsahují, přijít.

Jaké superpotraviny známe?

Superpotraviny byly, jsou a budou známé pro svou skvělou účinnost. Už před tisíci lety je lidé využívali právě pro své schopnosti uzdravovat, pro svůj léčivý charakter. Mnoho z nich pochází z míst, kde jsou drsné podmínky (Severní Afrika, Jižní Amerika, Asie a podobně). A právě tyto podmínky je donutily udržovat v sobě co nejvíc živin, aby dokázaly v tomto prostředí přežít.

K superpotravinám se řadí obecně většina ořechů (například kešu, mandle, vlašské ořechy a další…) semínka, luštěniny (čočka, sója, fazole) a také některé druhy ovoce, hlavně tedy toho bobulovitého (borůvky, ostružiny, maliny) nebo třeba i brokolice, avokádo nebo granátové jablko.

Jaké exotičtější superpotraviny známe?

Goji – jde o plody kustovnice čínské, který má výborné antioxidační účinky, podporuje imunitní systém, vyrovnává pH hladinu v krvi a je velkým zdrojem beta-karotenu.

Aloe Vera – jde o sukulentní rostlinu, které se říká rostlina nesmrtelnosti, působí na žaludek, trávení, pleť, akné, posiluje imunitní systém.

Acai bobule – pochází z palmy Acai, jde o skvělý a velmi silný antioxidant, působí proti volným radikálům.

Chia semínka – jde o přírodní povzbuzovač energie, působí skvěle pro lidské tělo.

Chlorella – sladkovodní řasa, která obsahuje mnoho mastných kyselin, snižují špatný LDL cholesterol.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz