Rostlinné oleje v kosmetice

Rostlinné oleje se získávají lisováním nebo extrakcí ze semen či plodů olejnatých rostlin. Mají blahodárný vliv na pokožku a díky tomu, že se svým složením podobají kožním tukům pokožky, tak se dobře vstřebávají a snadno pronikají až do mezibuněčných prostor.

Olivový olej

Tento olej je využíván již po dlouhá staletí díky svým schopnostem pokožku zklidnit a regenerovat. Pomáhá v celé řadě oblastí:

  • Čištění pleti – smíchejte lžíci oleje se šťávou z půlky citronu, naneste na obličej, lehce promasírujte a následně pleť omyjte a osušte.
  • Vlasová maska – ideální je zábal aplikovaný hodinu před mytím. Pokud máte vlasy mastné, aplikujte jej pouze na konečky. Olej dodá vlasům výživu.
  • Tělový peeling – smíchejte 2 lžíce třtinového cukru, 3 lžíce olivového oleje a šťávu z jednoho citronu.
  • Dutina ústní – pravidelná masáž dásní je zpevní. Potíráním zubů se můžete zbavit skvrn od kávy, čaje či červeného vína.

Avokádový olej

Získává se lisováním nebo odstřeďováním kaše z rozemletých plodů. Je vhodný pro všechny typy pleti a to díky tomu, že je antialergický. Při používání pro pleť suchou, ochablou a povadlou jí pomůže navrátit pružnost a vyhladí drobné vrásky. Díky vysokému obsahu vitamínu E pomáhá v boji proti stárnutí a podporuje hojení drobných jizev. Chcete – li jej použít místo nočního krému nebo jako masku, pamatujte, že je potřeba jej nanést na vlhkou pleť. Olej vlhkost uzamkne do pokožky a díky tomu dochází k její lepší hydrataci.

  • Masáže – vhodné jsou v oblasti stehen, kde pomáhá v redukci celulitidy. Je však dobré jej smíchat s dalším oleje (jojobový, mandlový).
  • Péče o vlasy – působí jako prevence proti vypadávání, hydratuje pokožku.

Třezalkový olej

Výhody tohoto oleje znali již ve starověkém Řecku.

Třezalka je i dnes používána a to díky svým protizánětlivým účinkům. Napomáhá při hojení popraskané kůže a podporuje hojení jizev. Dobré účinky má i při léčbě svalových křečí či napětí.

Díky svým uvolňujícím účinkům je vhodná pro ženy v menopauze. Využít ji lze při úzkostných stavech.

Třezalkový olej má široké pole působnosti. Má pozitivní vliv při celé řadě kožních obtíží – spáleniny od sluníčka, popraskaná kůže a rty, akné a ekzémy, podporuje hojení jizev, obklady či masáže uleví od bolestí svalů a kloubů.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz