5 cest ke zdravým játrům

5 cest ke zdravým játrům

Játra mají klíčovou úlohu v trávicím systému. Prochází jimi vše, co jíme a pijeme. Aby zůstala zdravá a fungovala tak, jak mají, je potřeba o ně dokonale pečovat.

Úlohy jater

Játra jsou nezbytná pro zdravé fungování těla. Pomáhají absorbovat živiny, odstraňovat toxické látky z těla, skladují energii.

Pokud nefungují nebo fungují nesprávně, objevují se tyto příznaky: tmavá moč, stolice světlé barvy, nechutenství, žlutá barva očního bělma nebo pokožky, slabost, únava.

Mezi důvody onemocnění jater patří hepatitida, vedlejší účinky některých léků, cirhóza jater způsobená nadměrnou konzumací alkoholu, abnormální nadváha, která bývá spojována s diabetem nebo hypertenzí. Ideální je, pokud se můžete onemocnění jater vyhnout.

Funkčnost jater můžete zkontrolovat samodiagnostickým rychlotestem na kontrolu fyziologického stavu jater ze vzorku krve.

Jak eliminovat onemocnění jater?

Způsobů, jak si udržet zdravá játra, je celá řada. Tady jsou některé z nich.

  1. Zdravá váha – obezita nebo nadváha bývají jednou z příčin ztučnění jater. Jaterní tuk udržíte v normě, pokud bude v normě i vaše váha.
  2. Vyvážená strava – vyhýbejte se konzumaci vysoce kalorických potravin, nasycených tuků, rafinovaných sacharidů. Do jídelníčku zařaďte dostatečné množství vlákniny, masa, mléčných produktů a zdravých tuků.
  3. Pravidelné cvičení – pravidelným cvičením spalujete triglyceridy, které slouží jako palivo a také můžete snížit množství jaterního tuku.
  4. Pozor na toxiny – čistící a aerosolové produkty, insekticidy neb různé druhy chemikálií poškozují jaterní buňky.
  5. Pozor na konzumaci alkoholu – jeho nadměrná konzumace ničí jaterní buňky a jizví játra.

Rychlotest játra

Jedná se o samodiagnostický rychlotest, který si uděláte v klidu a pohodlí domova. Následkem onemocnění jater se v krvi objevuje vyšší hladina transamináz. Rychlotest je detekuje, generuje barevné čárky v případě jejich vyššího obsahu v krvi.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz