Borůvkové knedlíky – nejlepší recept
Ingredience: 10g droždí, 2 lžičky cukru, 190ml mléka, 1 lžička másla, 300g hrubé mouky, ¼ lžičky soli, 1 žloutek, 400g borůvek, Kostkový cukr, Tvaroh, máslo na přelití, moučkový cukr na posypání, případně perník.
Postup: Ohřejte mléko tak, abyste v něm udrželi malíček. Ostatní suroviny nechte temperovat na pokojovou teplotu. Droždí rozdrobte a zalijte trochou mléka. Přidejte cukr a hrst mouky. Nechte vzejít kvásek.
Prosejte mouku se solí, vlijte zbylé mléko s rozpuštěným máslem, žloutek a kvásek. Vypracujte tuhé těsto a nechte je pod utěrkou vykynout. Následně je rozdělte na stejné díly a naplňte borůvkami s kostkou cukru. Borůvkovou náplň těstem zabalte a zahlaďte. Knedlíky nechte nakynout na válu pod utěrkou. Chcete-li je mít kulaté, po chvíli je otočte. Vařte v páře, nebo osolené vodě 6-8 minut. V půlce varu je obraťte a odklopte. Vařené knedlíky sceďte a propíchejte vidličkou. Podávejte se strouhaným tvarohem, máslem a cukrem, případně i perníkem.